NOS NieuwsAangepast

Verslaat deze winter ook de lente?

Door NOS-weerman Peter Kuipers Munneke

Bomen en struiken lopen al uit; het beste bewijs dat de natuur de winter lang en breed achter zich heeft gelaten. De uitzonderlijk zachte winter steekt de koudste lente zelfs naar de kroon. De voorbije drie maanden waren maar iets kouder dan het voorjaar van 1962. Werd het deze winter gemiddeld 6,0 graden in De Bilt, in de lente van 1962 was het gemiddeld 6,4 graden.

Hoe 'onwinters' was het? Afgezien van het noordoosten heeft het deze winter niet gesneeuwd en van schaatsen op natuurijs was dit jaar al helemaal geen sprake. De gemiddelde temperatuur van 6,0 graden was uitzonderlijk hoog.

Bekijk een overzicht van de winter in uw regio op onze kaart.

Record

Sinds het begin van de metingen in 1901 was alleen die van 2006-2007 nog zachter, met een gemiddelde temperatuur van 6,5 graden. Toen was het dus wel warmer dan in de koudste lente ooit. Normaal is de temperatuur in de winter gemiddeld 3,4 graden.

In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur op geen enkele dag onder de 0 graden. Dat was voor het eerst sinds het begin van de metingen. Op het KNMI-meetstation in Vlissingen heeft het zelfs de hele winter niet gevroren, ook 's nachts niet. Dat is echt uitzonderlijk.

Lente

Dat het zo zacht was, kwam vooral door zachte lucht vanaf de oceaan en uit Zuid-Europa.

Hoe de lente zal verlopen is niet te zeggen, maar de kans is groot dat het voorjaar warmer wordt dan de winter. Vorig jaar hadden we overigens met een gemiddelde van 7,3 graden een koude lente. Normaal is het gemiddeld 9,5 graden.

Klimaatverandering

Is de opwarming van de aarde de oorzaak van deze zachte winter? Dat kun je niet zo zeggen. Het weer in een enkel seizoen of een enkel jaar zegt niets over een verandering in het klimaat. Wel wordt de kans op een zachte winter in een opwarmend klimaat langzaam groter, en de kans op een strenge winter kleiner.

In de afgelopen eeuw zijn de winters in De Bilt gemiddeld ruim een graad warmer geworden. Strenge winters komen daardoor nu minder vaak voor dan vijftig tot honderd jaar geleden. Zachte winters zien we vaker: de tien zachtste waren allemaal in de afgelopen veertig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl