Een kwart tot eenderde van al het geproduceerde voedsel gaat verloren. Volgens een rapport van de Wereldbank betekent dat in veel arme landen het verschil tussen genoeg te eten of ondervoeding.

Wereldbank-president Jim Yong Kim noemt de hoeveelheid voedsel die wereldwijd verspild wordt "beschamend". "Miljoenen mensen gaan elke nacht hongerig naar bed en toch belanden honderden miljoenen tonnen voedsel in de kliko."

Koelkast

Bij de helft van de voedselverspilling gaat het om graanproducten. Ook fruit en groente verdwijnt vaak in de vuilnisbak. Het gaat volgens de Wereldbank in alle stadia mis: bij de productie, het vervoer, de opslag en de consumptie.

In Noord-Amerika gaat het meeste voedsel verloren in de consumptiefase; ruim 60 procent. Mensen kopen bijvoorbeeld te veel en laten het eten te lang in de koelkast laten liggen waardoor het uiteindelijk bederft.

In Nederland gooien we volgens staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken per huishouden jaarlijks 50 kilo of 350 euro aan voedsel weg.

Bewustwording

Voedselverspilling zorgt voor een inefficiënt gebruik van energie en natuurlijke bronnen. De grote hoeveelheid water die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor het telen van appels gaat ook verloren als de appels worden weggegooid.

Om minder voedsel te verspillen moeten volgens de Wereldbank de landbouwtechnieken veranderen en moet er flink geïnvesteerd worden in transport en opslag. Ook moeten consumenten zich meer bewust worden van wat ze allemaal weggooien.

STER reclame