NOS NieuwsAangepast

Parlementsgebouw Krim bestormd

Op de Krim hebben tientallen gewapende mannen het parlementsgebouw in de regionale hoofdstad Simferopol bezet. Ze hesen de Russische vlag.

De plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne heeft de politie in verhoogde staat van paraatheid gebracht na de overname van het parlementsgebouw.

Volgens minister Avakov wordt het gebied rond het parlement afgesloten. "Er zijn maatregelen genomen om extremistische acties tegen te gaan en om ervoor te zorgen dat de situatie niet uitloopt op een gewapende confrontatie in het centrum van de stad", schrijft hij op zijn Facebook-pagina.

Barricade

Volgens ooggetuigen zijn vannacht twee gebouwen ingenomen door zo'n zestig mannen. Ze zouden zwarte en oranje linten dragen: het symbool voor de Russische overwinning in de Tweede Wereldoorlog. Ze hebben vooralsnog geen eisen gesteld.

Een correspondent van Reuters zegt dat de ingang van het parlementsgebouw in Simferopol is gebarricadeerd met stoelen en tafels. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt bij het bezetten van de gebouwen.

Ooggetuige

Een ooggetuige met wie persbureau AP heeft gesproken, zegt dat de zwaarbewapende mannen die het gebouw hebben bezet "professionals" zijn. Ze droegen camouflage-uniformen en hadden onder meer raketwerpers en scherpschuttersgeweren bij zich.

Op een verzoek van de lokale autoriteiten op de Krim om te onderhandelen zouden de mannen hebben geantwoord dat ze daartoe "niet bevoegd" zijn.

Spanning

De afgelopen dagen is de spanning op het schiereiland opgelopen. Er wonen veel Russen die bang zijn dat ze de dupe worden van de machtswisseling in Kiev.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl