NOS NieuwsAangepast

Geen Erasmus meer voor Zwitsers

Zwitserse studenten zijn vanaf het volgende academiejaar niet meer welkom binnen het Erasmusprogramma. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

De maatregel is een gevolg van de uitslag van een Zwitsers referendum waarin een kleine meerderheid stemde voor het beperken van de toestroom van migranten uit EU-landen naar Zwitserland. Als gevolg daarvan weigerde de regering een overeenkomst met Kroatië te tekenen over het toelaten van Kroatische werknemers in Zwitserland.

Het Erasmusprogramma stimuleert het uitwisselen van studenten tussen de landen van de Europese Unie en andere deelnemende landen, zoals Zwitserland.

Fundamentele voorwaarde

In de verklaring van de Europese Commissie staat dat het vrije verkeer van personen een fundamentele voorwaarde is voor samenwerking met de Europese Unie.

Zolang Zwitserland het verdrag met Kroatië niet tekent, is het land niet welkom bij de onderhandelingen over het Erasmusprogramma. Dat betekent in de praktijk dat Zwitserse studenten niet in aanmerking komen voor een studiebeurs in het komende studiejaar.

In het studiejaar 2011/2012 namen 2514 Zwitserse studenten deel aan het Erasmusprogramma. Zo'n 450.000 Zwitsers leven en werken in landen van de Europese Unie en ongeveer 1,2 miljoen burgers uit de EU wonen en werken in Zwitserland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl