NOS NieuwsAangepast

Hoe bewijs je dat je homo bent?

Keniaanse betoger tegen anti-homowet in Uganad | EPA

Van staatssecretaris Teeven krijgen homoseksuele vluchtelingen uit Uganda een verblijfsvergunning in Nederland. Maar, dan moet je wel kunnen bewijzen dat je daadwerkelijk homoseksueel bent. Hoe komt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) erachter of een asielzoeker de waarheid spreekt?

Waarom gaat u seksuele relaties aan met drie vrouwen, terwijl u eigenlijk helemaal niets wilt hebben van vrouwen? Ik was eigenlijk gedwongen om met alle drie de vrouwen seks te hebben. Ze vroegen of wij seks hadden met elkaar. Toen zei ze dat wij dat niet deden. Toen hebben zij er nog een vrouw bij gebracht. Toen was de eerste vrouw jaloers en toen begon ik ook seks met haar te hebben."Gesprek tussen ambtenaar IND en een man, die zegt homoseksueel te zijn.

Bovenstaande is een fragment uit het een gesprek van een ambtenaar van de immigratiedienst met een man uit Uganda, die zegt homoseksueel te zijn en door zijn geaardheid gevaar te lopen in zijn thuisland. De eerste keer dat hij asiel vroeg, vertelde hij niet dat hij homoseksueel was. Zijn aanvraag werd afgewezen. Vervolgens diende hij een nieuwe aanvraag in.

Waarom hebt u in de eerste procedure op geen enkele wijze aangegeven dat u gevoelens had voor mannen en al sinds jonge leeftijd op mannen viel?Toen ik hier kwam was het voor mij niet makkelijk om dat te vertellen. In mijn eigen land is het een taboe, want als je opgepakt wordt heb je een probleem. Ik dacht er is geen land die dat wil en daarom heb ik niets gezegd.Gesprek tussen ambtenaar IND en een man, die zegt homoseksueel te zijn.

Seksuele handelingen

Het COC concludeerde vorig jaar op basis van gesprekken met 29 homoseksuele asielzoekers dat de IND soms heel expliciet naar het seksleven vraagt. Zo zouden ze vragen naar standjes en het aantal bedpartners. Maar volgens de IND is dat verleden tijd: "Of iemand seks heeft gehad, is niet relevant", zegt een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, "Het gaat erom of iemand zich bedreigd voelt, dat is de essentie."

NOS op 3 zag twee gesprekken tussen ambtenaren en asielzoekers in. Daarin vragen de ambtenaren de asielzoekers niet expliciet naar hun seksleven. Wel blijkt dat deze asielzoekers zelf soms open zijn over hun seksgedrag.

U vertelde dat u al op jonge leeftijd homoseksuele gevoelens had. U vertelde ook dat het niet mocht van de kerk. Hoe ging u daar mee om?Ik was in de war, ik wist niet dat ik zo was. Ik kende het woord homo ook niet.Op een gegeven moment was u niet meer in de war. U had fysiek contact met mannen, kussen, knuffelen, met de hand in de broek. Wat maakte dat u zich niet ongemakkelijk voelde?Ik wilde u eigenlijk eerst vertellen hoe dat ging, maar dat hoefde ik in eerste instantie niet van u.In de week dat ik bij S. was...ik heb van S. veel dingen geleerd. Hij heeft ook mijn penis gelikt en gezoend. Ik heb een dvd gezien bij hem. Ik had toen in de gaten dat ik niet de enige was en dat er veel mensen zo zijn.Gesprek tussen ambtenaar IND en een man, die zegt homoseksueel te zijn.

Penistest

In Europa controleert elk land homoseksuele asielzoekers op eigen wijze. Zo gebruikt Tsjechië de methode van fallometrie. Bij deze 'penistest' wordt bekeken of asielzoekers opgewonden raken als iemand heteroseksuele porno kijkt. Andere landen schakelen medische experts of psychologen, of gaan op zoek naar externe getuigen.

Bron: Fleeing Homophobia Report (VU/COC)

De IND doet dit volgens een woordvoerder allemaal niet. "Onze ambtenaren hebben veel achtergrondinfo en contacten" zegt een woordvoerder. "Op basis daarvan kunnen zij inschatten of een verhaal waar is."

Toch twijfelt ook Nederland wat ze mogen doen om asielzoekers te controleren. De Raad van State, die advies geeft aan de regering over wetten, heeft daarom aan het Europees Hof van Justitie gevraagd hoe ver de Nederlandse overheid mag gaan. Het is nog niet bekend wanneer de uitspraak komt, waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar.

Door: Suse en Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl