NOS NieuwsAangepast

Drukkerij Biegelaar failliet

Drukkerij Biegelaar in Maarssen is failliet verklaard. Bij de drukkerij worden tijdschriften als Vrouw en Privé gedrukt.

Door onder meer verslechterde marktomstandigheden ging het niet goed met het bedrijf, vooral in het laatste kwartaal van vorig jaar. Door de tegenvallende resultaten ontstond een "acuut liquiditeitsprobleem", waardoor Biegelaar zijn rekeningen niet meer kon betalen. Bij Biegelaar werken 120 mensen. Zij zijn maandag al op de hoogte gebracht van de situatie.

Te laat geïnformeerd

Volgens Peter Reniers van FNV Kiem is de vakbond te laat gewaarschuwd. Hij wil dat de positie van de werknemers bij faillissementen beter beschermd wordt. Zo zou bij een faillissement vooraf overlegd moeten worden met de vakbond en moeten curatoren volledig onafhankelijk zijn. Nu worden die betaald vanuit het faillissement.

Het personeel heeft, met instemming van de meerderheid van de werknemers, een maand geen loon uitbetaald gekregen. De eerste zorg van de vakbond gaat volgens Reniers uit naar snelle uitbetaling van het achterstallig loon door het UWV.

Zelfstandig

Diepdrukkerij Biegelaar werd opgericht in 1905. Tot 2002 was Biegelaar in handen van de Telegraaf Media Groep. Daarna was het onderdeel van de Schlott Gruppe. Daar maakte het bedrijf zich van los in 2011. De twee directeuren moesten voor de aandeelovername hun woninghypotheek en andere privémiddelen inzetten.

Diepdruk is een hoogwaardig procédé, waarbij meer inkt wordt gebruikt dan bij offset-druk. Daardoor is het ook duurder dan offset.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl