NOS NieuwsAangepast

Februari was extreem zacht

Februari was een zeer zachte maand. De constant hoge temperatuur was het meest opvallend. Normaal is het een deel van de maand wat zachter en een deel kouder. Deze maand komt net niet in de top-3 van zachtste februarimaanden, meldt Weerplaza.

In De Bilt was het op 15 februari 13,4 graden, normaal is dat een graad of 6. Het was geen dagrecord; op 15 februari 1998 werd het meer dan 15 graden. Het maandrecord voor De Bilt werd gevestigd op 28 februari 1959, met 17,3 graden.

Ook in de nachten was het minder koud dan normaal. In De Bilt kwam het kwik slechts één nacht onder nul en dan ook nog maar minimaal. Op 16 februari werd het -0,1 graad.

Meer zon en meer regen

Het gemiddelde over de hele maand komt uit op 6,6 graden. Topper blijft 1990, toen de gemiddelde maandtemperatuur uitkwam op 7,6 graden. Normaal voor de maand februari is 3,3 graden.

De zon scheen net iets vaker dan normaal en er viel net iets meer regen. Vooral in het westen en zuidwesten was het wat natter. In het oosten van het land viel beduidend minder neerslag.

Weerplaza spreekt over de winter als zacht, zachter, zachtst. In december en januari was het meer dan twee graden te zacht. Februari spant de kroon met drie graden zachter dan normaal.

Gedeeld tweede

Met een gemiddelde temperatuur van 6 graden komt deze winter op een gedeelde tweede plaats met de winter van 1990. In 2007 was de gemiddelde wintertemperatuur 6,6 graden.

De afgelopen drie maanden is er bijna 200 mm regen gevallen. Dat is net iets minder dan normaal in de winter valt: 210 mm. De zon scheen 225 uur tegen bijna 200 uur in een normale winter. Wat blijft hangen, zegt Weerplaza, is dat de winter maar geen winter wilde worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl