NOS NieuwsAangepast

Tien keuzes bij tweede achternaam

Een meerderheid in het Belgische parlement is voorstander van een dubbele achternaam bij kinderen. De belangrijkste reden is dat een dubbele achternaam zou zorgen voor meer gelijkheid. Voorstanders benadrukken dat de wet de gelijkheid tussen mannen en vrouwen zal bevorderen.

Maar wat zijn de bezwaren?

Tien combinaties

Een tegenargument is dat ouders in de toekomst te veel keuzes krijgen bij het bedenken van een achternaam. Als ouders twee achternamen hebben, zijn er tien combinaties met een dubbele achternaam mogelijk.

Als de vader Kok-Jansen heet, en de moeder Witte-De Boer kan het kind de volgende dubbele namen krijgen: Kok-Jansen, Witte-De Boer, Kok-Witte, Kok-De Boer, Jansen- Witte, Jansen-De Boer, Witte-Kok, Witte-Jansen, De Boer -Kok en De Boer-Jansen.

Naast deze tien opties hebben ouders ook nog de keuze om hun kind maar één achternaam te geven. Al zal dat niet makkelijk zijn, volgens correspondent Joris van Poppel gaat het namelijk gepaard met veel administratieve rompslomp.

Afkomst vervaagt

Tegenstanders wijzen er daarnaast op dat familielijnen bij elke generatie steeds meer vervagen. Omdat beide ouders maar één achternaam mee mogen geven, wordt de afkomst steeds minder duidelijk, zegt de voorzitter van de vereniging Familiekunde Vlaanderen tegen De Redactie.

Of het nieuwe systeem ook daadwerkelijk ingevoerd wordt, is waarschijnlijk pas over enkele weken bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl