NOS NieuwsAangepast

Spanningen op Krim lopen op

Op het Oekraïense schiereiland de Krim lopen de spanningen op tussen aanhangers en tegenstanders van de nieuwe leiders in Kiev. Russische media melden dat president Poetin militairen in het zuidwesten van Rusland in een hogere staat van paraatheid brengt.

Op de Krim hebben zich duizenden mensen verzameld voor het gebouw van het regionale parlement in Simferopol. In het parlement wordt later vandaag gedebatteerd over de politieke omwenteling in Kiev, waarbij president Janoekovitsj is afgezet.

Tataren

Zo'n 10.000 mensen, voornamelijk etnische Tataren, staan voor het gebouw om hun steun te betuigen aan de nieuwe machthebbers in Kiev. Daarnaast staan er enkele honderden pro-Russische demonstranten, die vinden dat de macht in Oekraïne is overgenomen door "bandieten".

De politie probeert de twee groepen uit elkaar te houden.

Op de Krim wonen veel Russen. Het schiereiland hoorde lang bij Rusland, maar werd in 1954 door de machthebbers in de Sovjet-Unie aan Oekraïne geschonken. Voordat de Krim door tsaristisch Rusland werd geannexeerd, woonden er vooral islamitische Tataren. De Krim was veroverd op het Turks-Ottomaanse rijk.

Strijdklaar

Russische staatsmedia melden dat president Poetin een extra militaire oefening heeft gelast voor de militairen in het westen van het land, in de grensregio met Oekraïne. De oefening zou zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de troepen strijdklaar zijn. In de berichten wordt overigens niets gezegd over Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl