NOS NieuwsAangepast

Vliegtuigspotters geweerd bij top

Door verslaggever Jozephine Trehy

De Air Force One van Obama of de Iljoesjin van Poetin zien landen. Het is de droom van elke vliegtuigspotter. Eind maart gaat het gebeuren als 58 wereldleiders naar Nederland komen voor de nucleaire top NSS. Vliegtuigspotters vanuit heel Europa komen erop af. Maar helaas: Schiphol sluit de spottersplekken in verband met de veiligheid.

Teleurgesteld

Vliegtuigspotters op Schiphol zijn teleurgesteld. Het is begrijpelijk in verband met de veiligheid maar wel heel jammer, zeggen Gijs Dubbeldam en Hans Dekker. Ze hebben allebei vijf dagen vrij genomen rond de top om van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op Schiphol te bivakkeren.

"De Air Force One zien binnenkomen is het mooiste wat er is is. Die zou ik graag op de gevoelige plaat zetten", zegt Dekker. Dubbeldam kijkt meer uit naar de Russische toestellen: "Dat is echt mijn wens, dat ik die kan pakken."

Excursies

Volgens de twee mannen worden er 6000 tot 10.000 spotters verwacht rond de top. Uit Engeland, Duitsland, Zwitserland en België worden speciale excursies georganiseerd voor vliegtuigliefhebbers.

Er zouden ook zeecontainers geplaatst worden naast de parkeerplekken van de vliegtuigen, zodat ze niet zichtbaar zijn. Dubbeldam en Dekker hebben al rondgekeken voor een plek waar ze toch kunnen spotten. Maar wáár dat is, verklappen ze niet. Beiden willen graag ongestoord genieten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl