NOS NieuwsAangepast

Is dit het einde van bitcoin?

Het was een zwarte dag voor mensen met Bitcoins vandaag. Mt. Gox, de grootste wisseldienst ging uit de lucht. Daarop stortte de koers van Bitcoin even in. Om het nog erger te maken ging al snel het gerucht dat Mt. Gox 744.000 Bitcoins was kwijtgeraakt.

Is dit het begin van het einde voor de digitale munt?

Mt. Gox

Bovenstaande koersval deed pijn bij veel bitcoin-bezitters, maar de koers is alweer aan het stijgen. De val van de koers is dan ook niet het grootste probleem, want het is bekend dat de waarde van de munt snel kan stijgen en dalen.

Het vertrouwen in online wisseldiensten zoals Mt. Gox heeft wel een flinke deuk opgelopen. De website van Mt. Gox ging dinsdag opeens op zwart. Vandaag verscheen dit op de site:

In light of recent news reports and the potential repercussions on MtGox's operations and the market, a decision was taken to close all transactions for the time being in order to protect the site and our users. We will be closely monitoring the situation and will react accordingly.

We zijn gewend aan een beweeglijke koers van de Bitcoin. Via Twitter.

Veilig?

Eerder deze maand waren er al problemen bij het Japanse Mt. Gox, volgens sommige mensen omdat ze problemen met de beveiliging hadden. Gebruikers konden toen geen geld meer opnemen, maar de handel ging nog wel door. Vandaag legde Mt. Gox de handel ook stil, wat op hetzelfde neerkomt als het sluiten van een bank: je kan geen geld meer opnemen.

En het wordt nog erger: volgens dit document (niet bevestigd als echt) zouden vandaag 744.000 Bitcoins (zes procent van alle bitcoins) van Mt. Gox zijn verdwenen, of zelfs gestolen. Voor de goede orde: met de huidige koers is dat ongeveer 300 miljoen euro. The Daily Dot verzamelde mensen die op Reddit vertellen dat ze miljoenen kwijt zijn.

.

Is dit het begin van het einde?

Het verlies, de val van de koers en de deuk in het vertrouwen: is dat het einde van de digitale munt? Mwah, dat lijkt mee te vallen. De koers stijgt alweer en andere wisseldiensten waren er snel bij om te verzekeren dat het bij hen wél veilig is.

"Het hoort erbij", zegt een handelaar tegen Reuters. "Als dit soort nieuwe diensten volwassen worden, gaat dat altijd gepaard met crashes en andere rotzooi."

Maar kritische geluiden zijn er ook. De digitale muntenhandel krijgt al veel kritiek omdat er zoveel illegale handel plaatsvindt. Daarom willen sommige mensen dat de munt gereguleerd wordt (hier meer). Zij zeggen dat de sluiting van Mt. Gox hét bewijs is dat consumenten beschermd moeten worden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl