NOS NieuwsAangepast

Wie is Marcos van der Ploeg?

Antonio Marcos van der Ploeg, een vuurgevaarlijke man die een duo vormde met Enise Merve Bircan, is woensdag opgepakt in Duitsland. Volgens de politie schoot hij maandag een man neer op een camping in Enschede en eerder deze maand zou het duo een vrouw in Meppel hebben gegijzeld. Wie is deze Antonio Marcos van der Ploeg?

Van der Ploeg komt oorspronkelijk uit Brazilië en is geadopteerd. Hij woont met zijn adoptieouders in Harkema, een dorp op zo'n 25 kilometer ten oosten van Leeuwarden. Hij heeft ook een adoptiebroer, die van Srilankaanse afkomst is. Met hem gaat het volgens inwoners van het Friese dorp wel goed.

Pokerkoning

De adoptieouders hadden een slagerij in Harkema, een dorp waarin zo'n 4000 mensen wonen. Veel van hen kennen Marcos en zijn op de hoogte van zijn problemen. Hij heeft er de bijnaam 'Marcos de Pokerkoning'.

Veel inwoners hebben het gevoel dat het hele dorp heeft geprobeerd Marcos op het rechte pad te krijgen. Wat voor pogingen er precies zijn geweest, is niet duidelijk. Wel blijkt uit gesprekken in het dorp dat vooral mededogen voor de ouders overheerst.

Waar de ouders op dit moment zijn, is niet bekend. Mogelijk zijn ze ondergedoken of ergens ondergebracht door de politie.

Veroordelingen

Al op jonge leeftijd komt Marcos in de criminaliteit terecht. In augustus 2004 wordt hij veroordeeld voor meerdere geweldsmisdrijven. Hij is dan 15 jaar. De rechter veroordeelt hem tot een celstraf en jeugd-tbs. Hij wordt in een Inrichting voor Jeugdigen geplaatst.

Tijdens een begeleid proefverlof in november 2005 haalt Marcos voor het eerst het landelijke nieuws. Bij een bezoek aan een toilet in een horecazaak in Groningen ontsnapt hij aan zijn begeleider.

Gedragsproblemen

Een maand later gaat hij opnieuw in de fout. Hij overvalt een tabakszaak in Drachten en wordt kort daarna aangehouden. Hij zit vervolgens zijn jeugd-tbs uit.

Er komt ook een nieuw onderzoek naar zijn persoonlijkheid. De conclusie is dat er sprake is van ernstige gedragsproblematiek door verwaarlozing toen hij nog een baby was. De onderzoekers schrijven over antisociale trekken.

Marcos ontkent dat hij gedragsproblemen heeft. Hij voelt zich tekortgedaan. Volgens de onderzoekers is de kans groot dat hij opnieuw een misdrijf begaat.

Nieuwe misdrijven

Deze maand komt Marcos opnieuw in het nieuws. De politie verdenkt hem samen met Enise Merve Bircan (19) van een inbraak in Meppel op 10 februari. Daarbij heeft hij de bewoonster van het huis mishandeld en bedreigd. Acht dagen later plegen ze een gewapende overval op een woning in Lage Mierde in Noord-Brabant.

Afgelopen vrijdag publiceert de politie foto's en namen van de twee. Op die dag blijkt Marcos rond te lopen op een camping bij Enschede. Hij wordt weggestuurd en vertrekt, maar keert gisteren terug. Hij schiet een man neer en bedreigt de vrouw van het slachtoffer.

Met de auto van het echtpaar vluchten ze. In Enschede gijzelen ze een gezin en nemen ze de vader van dat gezin mee in zijn auto, de grens over naar Duitsland. Ze laten hem vrij in het plaatsje Ahaus.

Woensdag 26 februari wordt Marcos samen met Enise Merve Bircan opgepakt in een hotel in Schwerte, niet ver van Dortmund.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl