NOS NieuwsAangepast

Optimisme over economie EU groeit

De economische groei in Europa zet dit jaar voorzichtig door. De Europese Commissie is optimistischer dan drie maanden geleden en gaat nu uit van een groei van de Europese economie van 1,5 procent.

De eurozone blijft daarbij nog steeds een beetje achter met een groei van 1,2 procent. Cyprus en Slovenië zijn de enige twee landen waar de economie nog krimpt.

Uit het dal

In Nederland groeit de economie volgens Brussel dit jaar met 1 procent, vooral door meer export. De commissie betwijfelt of Nederland de voorgenomen hervormingen van de arbeidsmarkt en de gezondheidszorg zal waarmaken. De consumptie in Nederland blijft laag.

Minister Dijsselbloem vindt de prognose een bevestiging dat Nederland uit het dal klimt. "Maar we zijn er nog niet. Het kabinet betrekt deze cijfers bij de begrotingsvoorbereiding dit voorjaar. Dan zijn ook de ramingen van het Centraal Planbureau beschikbaar. Belangrijkste is nu het economisch herstel ruimte te geven, zodat de werkgelegenheid kan aantrekken", zegt Dijsselbloem.

Geen werk

Het grootste probleem in Europa is nog steeds de enorme werkloosheid. Dit jaar is die gemiddeld ruim 12 procent. Uitschieters zijn Griekenland en Spanje, waar meer dan een kwart van de beroepsbevolking geen werk heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl