Vaccin verkleint kans longontsteking

time icon Aangepast

Ouderen die worden gevaccineerd, lopen veel minder risico op een longontsteking. Dat blijkt uit een onderzoek van het UMC Utrecht. Volgens de onderzoekers is het het grootste onderzoek naar de werking van een vaccin dat ooit is uitgevoerd.

Aan de studie deden 85.000 mensen mee. De helft werd gevaccineerd met Prevenar-13, de andere helft kreeg een placebo toegediend. Mensen die gevaccineerd waren, bleken volgens de onderzoekers een aanzienlijk kleinere kans te hebben om een longontsteking op te lopen.

Vaccinatieprogramma

Prevenar-13 kwam enkele jaren geleden al op de markt, maar over de werking was tot nu toe weinig bekend. Een voorloper, Prevenar-7, wordt sinds 2006 gebruikt om longontsteking bij kinderen te voorkomen.

Onderzoeksleider Marc Bonten van het UMC Utrecht hoopt dat over een paar maanden kan worden beoordeeld of Prevenar-13 in het vaccinatieprogramma zou moeten worden opgenomen. Op dit moment worden de kosten van zo'n maatregel onderzocht.

Vooral mensen met een lage weerstand zijn vatbaar voor een longontsteking. Jaarlijks lopen ongeveer 450 miljoen mensen wereldwijd een longontsteking op. De meeste patiƫnten zijn ouderen en kinderen.

STER Reclame