Een Ugandese tabloid heeft een lijst van namen van 200 homoseksuelen gepubliceerd, onder wie mensen die zelf nooit gezegd hebben dat ze homo zijn.

De krant Red Pepper heeft de 'top-200' van homo's gepubliceerd onder de kop 'Exposed!'. Gisteren ondertekende president Museveni van Uganda een wet, waarmee homo's zwaarder kunnen worden gestraft.

Op de lijst staan naast homo-activisten ook een hiphop-artiest en een priester.

Wet minder streng

In de ontwerp-wet stond dat mensen die homo's niet aangeven bij de politie strafbaar zijn, maar inmiddels is duidelijk geworden dat deze bepaling uiteindelijk toch niet in de wet staat. Ook op een ander punt is de wet minder streng geworden: iemand die één keer homoseksueel contact heeft gehad, riskeert niet langer 14 jaar cel.

De actie van Red Pepper doet denken aan die van het Ugandese blad Rolling Stone, in 2011. Ook dat blad publiceerde een lijst namen van homo's, toen er een discussie was over de vraag of de doodstraf moest worden ingevoerd voor homoseksuelen. De krant zei toen kinderen te willen beschermen tegen "harteloze homoseksuelen".

Stenen

Na die publicatie werden verschillende homo's in Uganda aangevallen. Eén vrouw kwam bijna om het leven doordat buren haar met stenen bekogelden.

STER reclame