NOS NieuwsAangepast

Na de medaille op een houtje bijten

Judoka Henk Grol - ANP

Judoka Henk Grol is boos. Vandaag schreef hij in de Telegraaf dat de Nederlandse regering beter moet zorgen voor de Nederlandse sporters. Volgens hem juicht iedereen mee tijdens de Spelen en worden de sporters daarna aan hun lot overgelaten. Maar is dat wel zo?

De Nederlandse sporters mogen dan wel bakken met eremetaal hebben meegenomen uit Sotsji, rijk worden ze er niet van. Ralph van Baasbank, die de commerciële belangen van topsporters behartigt, snapt Krol wel.

"De beeldvorming in Nederland is heel anders dan de realiteit. Een groot deel van de Olympische sporters leeft met beperkte mogelijkheden. Ik kan me goed voorstellen wat Grol nu voelt."

Laatst werd ik door een judoka uit Canada recht in mijn gezicht uitgelachen toen ik hem vertelde dat we in Nederland belasting moeten betalen over prestatiebonussen.Henk Grol in de Telegraaf

Shorttracker Sjinkie Knegt kan volgens Grol niet leven van een bronzen plak... - ANP

WAT VERDIENEN TOPSPORTERS EIGENLIJK?

Zo'n 500 sporters hebben de A-status. Daarvan krijgt 80% een stipendium (soort uitkering) van maximaal 1.117,22 euro bruto per maand, inclusief vakantiebijslag.Daarnaast kunnen sporters met een A, B, of HP-status tot 200 euro kostenvergoeding declareren per maand.Bijverdienen is toegestaan tot 125 procent van het wettelijk minimumloon. Als je totale inkomen (incl. stipendium) meer dan 1.995,03 euro bruto per maand is, wordt je uitkering gekort, teruggevorderd of beëindigd.Sinds 1 januari 2014 is er een nieuwe 'stipendiumregeling'. Vanaf dan gelden de wettelijke minimumlonen voor de leeftijden 18 jaar t/m 23 jaar. Op basis van leeftijd kan dat groeien naar 140% van het wettelijke minimumloon bij een leeftijd van 27 jaar en ouder.

Studeren of sporten?

"Het is een fantastische regel (zie kader hierboven)", zegt Baasbank. "Maar er is niks voor daarna. Topsporters komen veel later op de arbeidsmarkt." Daarnaast heeft dat volgens hem ook invloed op hun carrière. "Je moet in Nederland eerder kiezen tussen studeren en sporten."

Het is te zot voor woorden dat er voor atleten, die geen tijd hebben (gehad) om te studeren, te werken en die veel risico nemen met hun fysieke gestel, geen vorm van overbrugging of pensioen is.Henk Grol in de Telegraaf

...maar veel buitenlandse sporters kunnen dat volgens hem wél (niet per se deze Russen, overigens). - ANP

"Te makkelijk"

Maar dat is iets te makkelijk, vindt hoogleraar Sportontwikkeling Maarten van Bottenburg. "Topsport is een baan, maar dat wil niet zeggen dat je voor de rest van je leven verzorgd moet worden."

"Het is niet riant, maar het is wel mooi dat je fulltime kan sporten. Uit onderzoek blijkt ook dat de regelingen in Europa niet heel veel van elkaar verschillen", zegt Van Bottenburg. "Ik vind dat sporters zich moeten voorbereiden op een leven na het sporten."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl