De Russische premier Medvedev trekt de legitimiteit van de nieuwe machthebbers in Oekraïne ernstig in twijfel. Hij heeft kritiek op de erkenning door westerse landen van "functionarissen die door een gewapende opstand aan de macht zijn gekomen".

Medvedev gaf in Moskou een toelichting op het besluit om de ambassadeur uit Kiev terug te roepen. De premier veroordeelde het afzetten van president Janoekovitsj en maakte duidelijk dat Rusland niet van plan is zaken te doen met de nieuwe leiders in het buurland. Gisteren zei de Oekraïense interim-president Toertsjinov nog dat hij in gesprek wil met Moskou.

"De levens van Russen en de Russische belangen in Oekraïne staan op het spel", zei Medvedev, die ook verklaarde dat hij niet goed begrijpt wat er nu precies gebeurt in Kiev. "We hebben daar niemand om mee te praten en we hebben grote twijfels over de legitimiteit van de overheidsinstellingen".

Kalasjnikovs

Medvedev beschreef leden van de oppositie die hebben deelgenomen aan de straatprotesten als "mannen met zwarte maskers die met hun kalasjnikovs Kiev aan stukken snijden". "Het is moeilijk voor ons om met zo'n regering samen te werken, maar sommige andere landen denken daar anders over. Het lijkt me een dwaling om een regering die via een gewapende opstand aan de macht komt, wettig te noemen".

Het Russische ministerie van Defensie heeft bekendgemaakt dat Ruslands hoogste generaal Gerasimov heeft gebeld met de Amerikaanse luchtmachtgeneraal Breedlove over Oekraïne. Volgens het persbureau Interfax hebben beiden hun zorg over de toestand in het land uitgesproken.

Kiev

In Kiev staan de barricades op het Onafhankelijkheidsplein nog steeds overeind. De betogers weten niet van wijken, omdat de nieuwe machthebbers zich nog moeten bewijzen.

Oud-premier Joelia Timosjenko lijkt kort na haar vrijlating nu aan de touwtjes te trekken. Achter de schermen worden de belangrijkste posten verdeeld. Waarnemend president Toertsjinov jaagt in een hoog tempo nieuwe wetten door het parlement en schaft andere af, zoals de bepaling dat het Russisch de officiële tweede taal is in veel regio's.

Volgens waarnemers aast Timosjenko op het presidentschap en is het de vraag wie naar voren wordt geschoven als premier. De betogers wachten de gang van zaken af. Popster Ruslana blogt dat een regering van nationaal wantrouwen in de maak is.

STER reclame