NOS NieuwsAangepast

Pianiste Theresienstadt overleden

In Londen is op 110-jarige leeftijd de Tsjechische Alice Herz-Sommer overleden, van wie wordt aangenomen dat ze de oudste overlevende van de concentratiekampen van de nazi's was. Een film over haar leven is genomineerd voor beste korte documentaire bij de Oscars in maart.

Ze was al een bekend pianiste toen ze met haar man en zoontje in 1943 van Praag naar het concentratiekamp Theresienstadt werd gebracht. In dit 'modelkamp' mochten gevangenen optredens verzorgen. Alice Herz-Sommer gaf er geregeld concerten voor andere gevangenen.

Israël

Haar man werd vanuit Theresienstadt naar de vernietigingskampen Auschwitz en Dachau gebracht en bezweek in dat laatste kamp aan tyfus.

Herz-Sommer en haar zoontje werden in mei 1945 door de Russen bevrijd. In Theresienstadt zijn 33.430 gevangenen omgekomen. Herz-Sommer heeft altijd gezegd dat de liefde voor muziek en voor haar zoon haar door de zware kamptijd heeft geloodst.

Hartaanval

Na de oorlog woonde ze 37 jaar in Israël, maar ze voegde zich op latere leeftijd bij haar zoon en zijn gezin in Londen. In 2001 verloor ze haar geliefde zoon, een cellist, aan een hartaanval.

Haar leven en de tijd in Theresienstadt stonden centraal in diverse boeken en films, onder meer in het boek A Garden of Eden in Hell. De film die nu is genomineerd voor een Oscar heet The Lady in Number 6, een verwijzing naar haar appartement in Noord-Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl