NOS NieuwsAangepast

Dichter Leo Vroman (98) overleden

In zijn woonplaats Fort Worth in Texas is de dichter en bioloog Leo Vroman (98) overleden. Hij stond bekend om de spontane, pratende toon in zijn gedichten, die werden geroemd om de humor en herkenbaarheid. Criticus Kees Fens noemde hem ooit de "vlakbijste" dichter van Nederland.

Vroman zat in de Tweede Wereldoorlog in een Jappenkamp en woonde sinds 1947 in Amerika, waar hij als bloedonderzoeker werkte. In de wetenschap verwierf hij faam met het naar hem genoemde Vroman-effect, dat verwijst naar verschijnselen van bloedstolling.

In Nederland werd hij veel bekender als dichter. Een van Vromans populairste gedichten is 'Vrede', met de bekende regels kom vanavond met verhalen / hoe de oorlog is verdwenen / en herhaal ze honderd malen: / alle malen zal ik wenen.

PC Hooftprijs

Vromans eerste bundel met de titel Gedichten verscheen in 1946. Hij publiceerde meer dan vijftig dichtbundels en ook ander werk, vrijwel allemaal vanuit Amerika. Hij was in 1951 Amerikaans staatsburger geworden. Ook op hoge leeftijd publiceerde Vroman nog volop: in 2013 verscheen zijn laatste bundel Die vleugels.

Voor zijn gehele oeuvre werd hem al in 1964 de PC Hooftprijs toegekend; hij was toen de jongste dichter ooit die die prijs kreeg. In 1996 werd hem de VSB Poëzieprijs toegekend.

Lieve vriend

Mensen van uitgevering Querido die met Vroman gewerkt hebben omschrijven hem als een speelse en lieve man. Uitgever Annette Portegies: "Hij is Querido bijna zeventig jaar trouw gebleven en was voor vier generaties uitgevers en redacteuren een lieve vriend, die vanuit de Verenigde Staten wekelijks, en nadat hij op internet actief werd zelfs vrijwel dagelijks, met de uitgeverij in contact stond. Zijn dood vervult ons met diepe melancholie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl