NOS NieuwsAangepast

Timosjenko verlaat gevangenis

De Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko (53) is vrijgelaten. Getuigen zagen dat ze in een rolstoel in een auto werd gereden. Ze wuifde naar aanhangers. Kort daarna kondigde ze aan dat ze zal meedoen aan de presidentsverkiezingen. Het parlement heeft bepaald dat die op 25 mei worden gehouden.

Timosjenko zat in een gevangenisziekenhuis in Charkov, waar ze streng werd bewaakt. Ze was in 2011 tot zeven jaar cel veroordeeld. Dat gebeurde in een omstreden proces waarin ze van machtsmisbruik en valsheid in geschrifte werd beschuldigd.

Het parlement stemde gisteren in met haar vrijlating, maar Janoekovitsj moest zijn handtekening nog zetten. Vanochtend bepaalde het parlement dat die handtekening toch niet nodig was.

Rivaal

Timosjenko was bij de vorige presidentsverkiezingen de grote rivaal van Janoekovitsj. Haar aanhangers en westerse leiders denken dat hij de hand had in de beschuldigingen tegen haar.

Na haar vrijlating zei Timosjenko dat er een einde is gekomen aan de dictatuur in Oekraïne. Volgens haar moet nu alles worden gedaan om te voorkomen dat vele betogers voor niets zijn gestorven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl