Het Oekraïense parlement heeft president Janoekovitsj afgezet. Op 25 mei zijn er vervroegde presidentsverkiezingen, zo heeft het parlement bepaald. Volgens een meerderheid heeft Janoekovitsj zich ten onrechte volmachten toegeëigend en kan hij zijn functie daarom niet meer uitoefenen.

In het parlement, dat 450 zetels telt, stemden 328 leden voor het afzetten van Janoekovitsj. Dat gebeurde met een motie die stelt dat de president niet in staat is om aan zijn constitutionele verplichtingen te voldoen.

Staatsgreep

Janoekovitsj is inmiddels niet meer in de hoofdstad Kiev. Hij zat eerder vandaag in de oostelijke stad Charkov, zijn machtsbasis. Daar zei hij dat er een staatsgreep is gepleegd, maar dat hij niet zal aftreden. Ook beloofde hij dat hij in Oekraïne zou blijven.

Maar volgens parlementsvoorzitter Toertsjinov wil Janoekovitsj wel degelijk het land ontvluchten. Hij zou hebben geprobeerd aan boord te gaan van een vliegtuig naar Rusland, maar zou zijn tegengehouden door grenswachten. Volgens Toertsjinov zit Janoekovitsj nu in de regio Donetsk, ook in het oosten van Oekraïne. Zijn verhaal is niet uit onafhankelijke bron bevestigd.

Volkslied

Toertsjinov is lid van de oppositie en pas sinds kort parlementsvoorzitter. Vlak voor de stemming over de afzetting zei hij in het parlement dat de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Oekraïne door toedoen van Janoekovitsj in gevaar zijn gekomen. Nadat de motie was aangenomen, begonnen parlementariërs te applaudisseren en het volkslied te zingen.

De president kon tot voor kort rekenen op de steun van de meerderheid van het parlement, maar de afgelopen week zijn veel parlementariërs van zijn partij overgelopen naar het kamp van de oppositie. Ook heeft een deel zich teruggetrokken.

STER reclame