NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Opluchting na akkoord Kiev

De Europese Unie en de NAVO verwelkomen het akkoord in Oekraïne tussen president Janoekovitsj en het merendeel van de oppositiepartijen.

De drie ministers van Buitenlandse Zaken die in Kiev zijn om te bemiddelen tussen de strijdende partijen prijzen beide partijen voor hun moed en roepen op om de gewelddadigheden in Oekraïne onmiddellijk te staken.

Russen nog niet akkoord

De Russische diplomaat Vladimir Loekin die namens president Poetin in Kiev is, zegt dat het vredesproces vordert, maar dat Rusland het akkoord nog niet heeft ondertekend. Volgens het Russische persbureau Interfax, dat met Loekin sprak, zet hij nog vraagtekens bij de afspraken.

Geen woorden maar daden

Europees president Herman Van Rompuy noemt het akkoord een noodzakelijk compromis voor de start van een "onmisbare politieke dialoog voor een democratische, vreedzame uitweg uit de crisis''. Hij beschouwt het als de verantwoordelijkheid van alle partijen om nu woorden in daden om te zetten omwille van de toekomst van Oekraïne.

De Britse premier Cameron hoopt dat er met dit akkoord een einde komt aan de neerwaartse spiraal waarin Oekraïne zich bevond. Cameron hoopt dat het land begin maart een regering van nationale eenheid krijgt waarin alle partijen deelnemen en dat Oekraïne zich weer op Europa richt, waardoor de handelsovereenkomst tussen de EU en Oekraïne weer uit de ijskast gehaald kan worden.

Secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO benadrukt dat een onafhankelijk en democratisch Oekraïne van belang is voor de veiligheid in de regio. De NAVO steunt verdere hervormingen in Oekraïne.

STER reclame