De geplande verkoop van afvalverwerker Attero kan grote gevolgen hebben voor Brabantse gemeenten. Omdat ze de laatste jaren minder restafval hebben geleverd dan was afgesproken met Attero, kunnen ze een boete krijgen. Die kan oplopen tot 30 miljoen euro.

Verschillende Brabantse gemeenten kunnen al twee jaar niet voldoen aan de afspraken. Dat komt doordat ze meer gescheiden afval inzamelen dan gedacht. En dus gaat er minder restafval naar Attero.

Tot nu toe heeft de afvalverwerker geen boetes opgelegd, maar de gemeenten vrezen dat het bedrijf dat wel gaat doen als het geen eigendom meer is van de provincie.

Kans

Attero is nu nog eigendom van provincies en gemeenten. Noord-Brabant, de grootste aandeelhouder, wil de aandelen verkopen. Dat levert de provincie 50 miljoen euro op.

Gedeputeerde Pauli (VVD) voelt er niets voor om een deel van de opbrengst te gebruiken om de gemeenten te compenseren. De voorwaarden van het contract zijn iets tussen Attero en de gemeenten, vindt Pauli.

Bovendien hadden de gemeenten de kans om de boete te verlagen, door het contract te verlengen. Maar dat wilden de gemeenten volgens de gedeputeerde niet.

STER reclame