NOS NieuwsAangepast

Opnieuw groot lek bij Fukushima

Bij de Japanse kerncentrale Fukushima is opnieuw een lek geconstateerd. Uit een opslagtank is zo'n 100.000 liter hoog radioactief water het terrein op gestroomd. Dat heeft de eigenaar van de centrale, energiebedrijf Tepco bekendgemaakt. Het water zou de zee niet hebben bereikt. De kerncentrale werd drie jaar geleden zwaar getroffen door een aardbeving.

Er worden vaker lekkages gemeld bij Fukushima, maar het gaat nu om het grootste lek sinds augustus. Toen stroomde 300.000 liter besmet water uit een andere opslagtank.

Behandeld water

Energiebedrijf Tepco zegt dat het lek vanochtend in een routinecontrole is geconstateerd. Twee afsluitkleppen van de opslagtank waren onterecht opengezet. Een derde functioneerde niet goed. De afsluiters zijn inmiddels weer gesloten door medewerkers van Tepco. Ook is begonnen met het schoonmaken van het weggestroomde water.

Het water dat in de tanks wordt opgeslagen, is gebruikt om de reactoren te koelen die na de tsunami en aardbeving van 2011 beschadigd raakten.

Dodental

Vandaag werd ook bekend dat in de regio Fukushima in de afgelopen drie jaar meer mensen zijn omgekomen aan de gevolgen van de ramp, dan tijdens de ramp zelf. Ze zijn overleden aan de gevolgen van stress en gezondheidscomplicaties naar aanleiding van de aardbeving. Uit officiële cijfers blijkt dat sinds 11 maart 2011 1656 mensen zijn overleden. Daar vallen ook zelfdodingen onder. Op de dag van de aardbeving en daaropvolgende tsunami kwamen 1607 om in de regio.

Volgens de autoriteiten in Fukushima komt dat hoge aantal sterfgevallen mede door de dramatische manier waarop inwoners werden gedwongen om hun vertrouwde omgeving te verlaten. Velen zijn nog steeds niet teruggekeerd naar hun huis. In heel Japan kostte de ramp in totaal het leven aan meer dan 18.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl