Kamer achter Participatiewet
De Tweede Kamer heeft de Participatiewet aangenomen. Doel van die wet is onder meer om mensen met een arbeidshandicap zoveel mogelijk aan een baan bij gewone bedrijven te helpen. Bij sociale werkplaatsen worden geen nieuwe werknemers meer aangenomen.
Over de maatregelen sloot de coalitie begin deze maand een akkoord met D66, ChristenUnie en SGP. Toen werd onder meer afgesproken dat jonggehandicapten niet in de bijstand komen als ze na herkeuring geen werk kunnen vinden. Eerder was dat wel de bedoeling.
Uiteindelijk stemde een ruime Kamermeerderheid voor. SP, PVV, GroenLinks, 50Plus en Partij voor de Dieren waren tegen.
Belangrijke hervorming
Met de nieuwe wet worden de Wajong, de sociale werkvoorziening en de bijstand gebundeld. De operatie gaat gepaard met een overheveling van taken naar gemeenten; er is een bezuiniging mee gemoeid die oploopt tot een kleine 2 miljard euro.
De coalitie beschouwt de Participatiewet als een van de belangrijke hervormingen in deze kabinetsperiode.
Regio
De Kamer bracht ook nog enkele andere veranderingen aan. Staatssecretaris Klijnsma beloofde de Kamer gisteren al dat ze bij de verdeling van het geld van de Participatiewet meer aandacht zal geven aan gebieden waar de werkloosheid hoog is en waar veel mensen wonen met een arbeidshandicap.
Na de Tweede moet ook de Eerste Kamer ook nog met de wet instemmen. Waarschijnlijk is er ook in de Senaat een ruime meerderheid voor.
Pittig RTL-debat over klimaat, discriminatie en corona, maar zonder 'gamechanger'
Ruim anderhalf uur stonden de zes grootste partijen tegenover elkaar, af en toe vielen er stevige woorden. Rutte en Hoekstra werden beticht van leugens door GroenLinks.
Trump start geen nieuwe partij en hint op deelname aan verkiezingen in 2024
Trump spreekt op de Conservatieve Politieke Actie Conferentie CPAC, het jaarlijkse congres voor conservatieve Amerikaanse politici en hun aanhangers.
'Een derde van gemeenten verkeert in geldnood'
120 gemeenten krijgen de begroting dit jaar niet sluitend, meldt NRC. Veel andere hebben flink moeten snijden om het toch te redden.