NOS NieuwsAangepast

Verzekeraars zoeken rendement

Verzekeraars worstelen met wisselend succes met markten, rendementen en resultaten. Op de markt van levensverzekeringen is de druk hoog, door de crisis en de woekerpolisaffaire, en aandelenmarkten vertonen ook grillige bewegingen.

De hypotheekmarkt is nu een welkome bron van beleggingen met stabiele inkomsten voor de lange termijn. Verzekeraars hebben de deur wagenwijd opengezet voor hypotheken, traditioneel een markt voor de banken.

Hypotheken

Aegon heeft in de laatste drie maanden van 2013 voor 1,1 miljard euro hypotheken verkocht, een stijging van 59 procent. Delta Lloyd verkocht vorig jaar in Nederland en België voor 1,3 miljard euro aan hypotheken, twee keer zoveel als in 2012.

Aegon is de op vier na grootste hypotheekverstrekker, Delta Lloyd blijft al met al een kleine speler op de hypotheekmarkt, met een marktaandeel van ongeveer 2 à 3 procent. Marktleiders zijn de Rabobank met 30 procent en ABN Amro en ING met elk rond de 20 procent.

Volgens bestuursvoorzitter Niek Hoek van Delta Lloyd zijn hypotheken een onderdeel van de beleggingsmix en heeft zijn verzekeringsbedrijf geen ambitie om een bank te worden.

Geheim

De oproep en de diverse initiatieven om verzekeraars en pensioenfondsen meer te laten investeren en te beleggen in de Nederlandse woningmarkt en in de BV Nederland lijkt dus te werken.

Niek Hoek: "Een goed bewaard geheim tot vorig jaar was dat verzekeraars al heel veel van hun geld in Nederland beleggen, meer dan verhoudingsgewijs pensioenfondsen. De verzekeraars hebben al zo'n 60 procent van hun beleggingen in Nederland zitten. Dat is zo'n 200 miljard euro, zoals staatsobligaties, bedrijfsobligaties, Nederlandse aandelen en dus hypotheken. Het is dus wel leuk om te weten dat wie zijn geld inlegt bij een Nederlandse verzekeraar het teruggeploegd krijgt in de Nederlandse economie."

Sparen en beleggen

Met spaargeld is het wisselend. Delta Lloyd heeft 5,2 miljard euro aan spaargeld in huis, een daling van 8 procent. Lagere rente om de winstmarges te verbeteren deed mensen besluiten hun geld weghalen. Het banksparen nam daarentegen wel toe met 200 miljoen euro.

Verzekeraar Aegon verdiende aan de beleggingen in de aandelenmarkten. Bij Delta Lloyd kostten de problemen in Polen en Duitsland bij technisch dienstverlener Imtech geld. Door de halvering van de aandelenkoers is besloten om de belegging van 5 procent in Imtech van de hand te doen. De totale waarde van de aandelenportefeuille bij Delta Lloyd werd 800 miljoen euro kleiner.

Cijfers

Twee grote Nederlandse verzekeraars kwamen vandaag met de jaarresultaten. Delta Lloyd zag de omzet een fractie stijgen naar 4,7 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 168 miljoen euro, tegen een verlies van 1,5 miljard euro in het jaar ervoor. Dat zware verlies was het gevolg van de lage rentestand die flink inhakte op het eigen vermogen en de resultaten.

Bij verzekeraar Aegon steeg de omzet in 2013 met 6 procent naar 7,15 miljard euro, maar de nettowinst halveerde. In het afgelopen jaar werd 849 miljoen euro winst gemaakt. In 2012 was dat nog 1,58 miljard euro.

De winstdaling komt voor een deel door afschrijvingen, omdat de verzekeraar verwacht de komende tijd minder rendement te maken op aandelen en obligaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl