Noorwegen heeft in de landenwedstrijd op de noordse combinatie voor de tweede keer olympisch goud voor zich opgeëist. De Noren wonnen ook in 1998 goud na in 1992 en 1994 het zilver te hebben gegrepen.

Duitsland, dat na het schansspringen nog aan de leiding ging, pakte (net als in 2002 en 2006) zilver. Oostenrijk, de olympisch kampioen van 2006 en 2010, moest in de bergen van Krasna Poljana met het brons genoegen nemen en wereldkampioen Frankrijk eindigde als vierde.

Jørgen Gråbak, die in de individuele wedstrijd met de grote schans ook al goud won, maakte het karwei als laatste Noorse langlaufer af. Hij gooide in een spannende sprint de deur dicht voor de Duitser Fabian Riessle die op 0,3 seconde als tweede finishte. De Oostenrijker Mario Stecher kwam in de eindsprint te kort en finishte op ruim drie seconden als derde.

Door het sterke schansspringen begon Duitsland de 4x5 km langlaufen met eenvoorsprong van 0.07 op Oostenrijk, 0.25 op de Noren en 0.35 op Frankrijk.

Imponerende wijze

Al snel bracht Lukas Klapfer Oostenrijk terug en krachtmens Magnus Moan (zilver op de grote schans) overbrugde de marge namens Noorwegen op imponerende wijze. Frankrijk kon niet aanhaken bij de drie.

De Duitsers pakten voor de vierde keer op rij eremetaal in de landenwedstrijd. De 30-jarige Björn Kircheisen was er in 2002, 2006 en 2010 ook al bij. Voor Eric Frenzel en Riessle (goud en brons op grote schans) was het de tweede medaille in Sotsji.

STER reclame