NOS NieuwsAangepast

"Schoolbestuurders, lever loon in"

Minister Bussemaker doet opnieuw een beroep op onderwijsbestuurders die, op basis van oude rechten, meer verdienen dan het afgesproken maximum. Het zijn volgens haar tien mensen die in 2012 meer verdienden dan de norm. Ze wil hun vragen hun salaris vrijwillig te verlagen.

Bussemaker deed vorig jaar een soortgelijke oproep. Toen ging het om 22 veelverdieners in 2011, van wie er 19 meteen positief reageerden. Drie bestuurders gingen er niet op in, ook niet na een persoonlijk gesprek met de minister.

'Naming en shaming'

Bussemaker zei dat ze in hun recht stonden, omdat de afspraken sinds 2013 gelden en dat ze daarom geen namen wilde noemen. "Ik doe niet aan naming en shaming", zei ze. Ze wees erop dat de exacte salarissen zijn terug te vinden in de jaarverslagen van onderwijsinstellingen.

'We kunnen er wel veel soesa over maken", voegde ze eraan toe, "maar ik zou zeggen: tel uit de winst". Volgens Bussemaker loopt het onderwijs voorop als het gaat om de aanpak van topsalarissen.

Pensioenpremies

De minister weet niet hoe het kan dat er na haar oproep van vorig jaar nog weer tien schoolbestuurders zijn die boven de norm verdienden. Ze gaat dat onderzoeken, maar denkt dat het te maken heeft met een verhoging van de pensioenpremies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl