1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Google: wees geen 'Glasshole'

Doe niet eng of onbeleefd en lees geen dikke pillen op je Google Glass. Dat doe je maar op een groter scherm. Google heeft gisteren een lijst met adviezen gepubliceerd voor gebruikers van de computerbril.

Op dit moment zijn er wereldwijd enkele duizenden mensen die de bril mogen testen, zogenoemde 'Explorers'. Sommige van deze gebruikers zijn de afgelopen tijd negatief in het nieuws geweest. Ze zouden zich asociaal gedragen. Daarom worden ze nu ook wel 'Glassholes' genoemd.

Stiekeme opnames

Zo moest een Amerikaan in Ohio met de FBI meekomen omdat hij zijn bril op had gehouden in de bioscoop. Hij werd ervan verdacht stiekem opnames te maken van de film. Ook zijn er mensen die hun Glass niet uitzetten op plekken waar je je smartphone wel moet uitschakelen.

Google is niet blij met de negatieve berichtgeving en geeft de 'Explorers' do's en don'ts. Die zijn voornamelijk gebaseerd op feedback van de gebruikers zelf.

Toestemming

Eén van de belangrijkste adviezen die Google geeft is: vraag toestemming. "Je maakt geen vrienden door alleen in een hoekje te staan en mensen met je Glass te filmen. Vraag toestemming als je een foto of video wilt maken, net als je zou doen met een telefooncamera."

Verder vallen vooral de 'don'ts' op. Rechts bovenin de Google Glass zit een klein schermpje. "Kijk daar niet te lang in", staat op de site. "Dat ziet er raar uit voor mensen in je omgeving. Lees dus geen Oorlog en Vrede op je Glass, dat doe je maar op een groter scherm."

Wees geduldig

Ook staat er in de richtlijnen dat gebruikers begrip moeten tonen voor mensen die geen Glass hebben. "Je zult vragen krijgen. Wees geduldig en leg uit dat de Glass veel dezelfde functies heeft als een smartphone." Wie niet gestoord wil worden, moet z'n bril maar in de tas stoppen, vindt Google.

Een laatste tip van Google: "wees niet onbeschoft, ofwel een 'Glasshole'. Op plekken waar je je telefoon niet mag gebruiken, gelden dezelfde regels voor de Google Glass. Als je de regels breekt of onbeleefd bent, zullen bedrijven niet enthousiast worden over Glass en verpest je het voor andere gebruikers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl