NOS SchaatsenAangepast

De nieuwe koning heet Jorrit

De Nederlandse kranten hebben moeite om te kiezen. Is het verhaal de onverwachte winst van Jorrit Bergsma of toch het verlies van Sven Kramer? Het Algemeen Dagblad kiest voor allebei. Op de voorpagina een foto met een stralende Bergsma en een balende Kramer met daarboven de tekst "Onttroond en onthust".

Het sportkatern opent met: "De nieuwe koning heet Jorrit. Wel een koning die direct na de race op de vraag of hij niet liever de Elfstedentocht had gewonnen antwoordde: als Fries en marathonschaatser is de Elfstedentocht het ultieme. Maar dit komt wel dicht in de buurt."

De Telegraaf kopt "Gigant overtroffen" en herinnert eraan dat Bergsma vijf jaar geleden een poging waagde om als Kazach naar de Spelen te gaan. Dat mislukte en dus stond hij nu als beste Nederlander op het podium van de tien kilometer. Eindelijk de perfecte race, schrijft de krant.

Zout in de wond

De Volkskrant heeft een kleine kleurenfoto van Kramer die Bergsma feliciteert op de voorpagina met de kop "Zout in de wond van Kramer". In de analyse staat dat Kramer, de grootste stayer aller tijden, nooit de olympische tien kilometer zal winnen.

De krant blikt nog even terug op de foute wissel van vier jaar geleden en memoreert dat coach Gerard Kemkers sindsdien weer een ouderwets rondebord meeneemt langs de kant. Maar ook dat mocht niet helpen. De pijn van Vancouver is niet verdrongen door de vreugde van Sotsji, aldus de krant.

10.000 meter prachtige wedstrijd

Ook Trouw kiest voor het verhaal van Kramer en schrijft dat de olympische tien kilometer een obsessie wordt voor Kramer en zijn coach Kemkers. In het commentaar van de krant staat de opmerking dat juist deze tien kilometer bewijst dat de afstand een prachtige wedstrijd oplevert en dus nooit van de schaatskalender mag worden gehaald.

Alle kranten besteden ook aandacht aan de winnende coach, de extraverte Jillert Anema. Hij noemt de overwinning van zijn pupil heroïsch, maar zegt daarbij dat Svens tijdperk op de tien kilometer allang voorbij is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl