NOS NieuwsAangepast

Internationale zorgen over Kiev

Internationaal is bezorgd gereageerd op de escalatie van het geweld in Kiev. De Amerikaanse vice-president Joe Biden heeft president Janoekovitsj gebeld en gezegd dat hij bezorgd is. Biden zegt dat de regeringstroepen zich moeten terugtrekken van het centrale plein en zich terughoudend moeten opstellen.

Ook de Europese Unie veroordeelt het geweld. Eurocommissaris Stefan Füle van Uitbreiding zei tijdens een bijeenkomst in Brussel dat hij contact heeft gehad met de Oekraïense regering. Hij zegt dat hij de garantie heeft gekregen dat de regeringstroepen hun best doen om het gebruik van vuurwapens te voorkomen. "Ik hoop voor de bevolking en de toekomst van het land dat het zo is", zei Füle.

Volgens EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton moet de oorzaak van de crisis in het land snel worden aangepakt.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft via zijn woordvoerder laten weten dat hij extreem bezorgd is over de laatste berichten uit Oekraïne.

Sancties

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, heeft met zijn Oekraïense ambtgenoot gebeld en gezegd dat het land hard moet werken aan een politieke oplossing voor het conflict. "Het nieuws van de geweldsescalatie is alarmerend. We zijn gechoqueerd door de berichten van doden en gewonden", zei Steinmeier.

"De verantwoordelijken voor het bloedbad moeten weten dat Europa kan besluiten om sancties tegen het land te nemen", zei Steinmeier.

Premier Tusk van Polen heeft bekendgemaakt dat hij met andere EU-leiders gaat praten over de mogelijkheid van financiële sancties tegen Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl