NOS NieuwsAangepast

Doden in "oorlogsgebied" Kiev

Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, beleeft een van de bloedigste dagen sinds de opstand tegen president Janoekovitsj. Bij onlusten zijn volgens de politie zeven burgers en twee politieagenten omgekomen.

Bekijk een livestreammet actuele beelden uit Kiev.

De rellen ontstonden vanochtend toen duizenden betogers richting het parlementsgebouw marcheerden. Daar zou gestemd worden over een wet die de macht van de president zou inperken. Bij het parlementsgebouw kwam het tot een botsing tussen betogers en de oproerpolitie.

Betogers gooiden met stenen en staken autobanden in brand. De politie reageerden met de wapenstok en met traangas. Ook stonden scherpschutters op de daken. Op beelden die via internet zijn verspreid zijn agenten te zien die het vuur openen; de authenticiteit van de beelden is niet bevestigd.

Oorlogsgebied

Het centrale Onafhankelijkheidsplein, Maidan, is omsingeld door de oproerpolitie. De autoriteiten dreigden met ingrijpen als er om 18.00 uur Nederlandse tijd nog steeds betogers op het plein stonden, maar de oproerpolitie heeft na het verstrijken van het ultimatum niet ingegrepen.

Het metroverkeer in de stad is volledig stilgelegd. Persbureau AFP vergelijkt het centrum met een oorlogsgebied.

Oppositieleider Vitali Klitsjko heeft op het plein vrouwen en kinderen opgeroepen om te vertrekken. Volgens hem dreigt een gewelddadig ingrijpen. Klitsjko heeft president Janoekovitsj opgeroepen daarvan af te zien.

Schotwonden

De plaatsvervangend voorzitter van het parlement zei op Facebook dat er in een gebouw vlak bij het parlement drie lijken van betogers liggen. AFP meldt op basis van lokale artsen dat ze schotwonden hebben. Er zouden bij elkaar 150 gewonden zijn, onder wie tientallen agenten.

Bij een metrostation vlak bij Maidan zouden twee lichamen zijn gevonden.

De parlementszitting liep vandaag ook uit de hand. Vanochtend weigerde parlementsvoorzitter Vladimir Rybak het voorstel te bespreken. Dat leidde tot verdere onrust op de straten rond het parlementsgebouw.

Het debat is in de loop van de dag stilgelegd omdat oppositieleiders het spreekgestoelte van de voorzitter blokkeerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl