NOS NieuwsAangepast

Els Borst in Kamers herdacht

De Eerste en Tweede Kamer hebben de overleden oud-minister Borst herdacht. De voorzitters van beide Kamers zeiden dat de manier waarop ze is overleden een enorme schok heeft teweeggebracht.

Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg typeerde Borst als rustig, pragmatisch en relativerend. "Voor mij blijft Els Borst voor altijd de minister die het zelfbeschikkingsrecht van individuele patiënten wettelijk heeft geborgd.

"Dat iemand die zich zo heeft ingezet voor een eigen keuze van de beëindiging van het leven zelf op gewelddadige wijze aan haar levenseinde is gekomen, is niet in woorden te vangen." Van Miltenburg noemde Borst een politieke laatbloeier.

Vernieuwer

Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol beschreef Borst als een van de grootste vernieuwers van de gezondheidszorg.

Ook Broekers wees op de Euthanasiewet. Volgens Broekers heeft ze door die wet wereldwijd bekendheid gekregen en zal haar naam altijd aan die wet verbonden blijven.

Maar de Eerste Kamervoorzitter zei ook dat Borst veel meer heeft bereikt. Broekers noemde het intriest dat Borst een waardig levenseinde is onthouden.

Verschijning

Premier Rutte noemde het een afschuwelijke gedachte dat Borst waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen. Hij vond haar een bijzondere verschijning in Den Haag: "Zij kwam als dokter de politiek in en dat is ze in veel opzichten gebleven."

Volgens Rutte verloor ze de menselijke maat nooit uit het oog en realiseerde ze zich goed om wie het in de politiek moet gaan. De premier vond Borst "vriendelijk, wijs en het tegendeel van een scherpslijper". Volgens hem was ze "in alle opzichten een mevrouw".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl