Pieterburen breekt met Lenie 't Hart
De Zeehondencrèche in Pieterburen gaat zeehonden eerder terugzetten in de natuur. De opvang breekt daarmee met de visie van oprichter Lenie 't Hart. Het personeel vindt die methode ouderwets en niet goed voor de dieren en het natuurlijke evenwicht in het Waddengebied.
't Hart trad in 2012 terug als directeur, maar via interim-manager Wibo van de Linde oefende ze nog invloed uit op het beleid van de zeehondenopvang.
De raad van toezicht die het beleid van Van de Linde verdedigde, is vanavond opgestapt. Oud-staatssecretaris Henk Bleker wordt voorzitter van de nieuwe raad van toezicht. Daarin zit verder onder anderen viroloog Ab Osterhaus.
Bleker hoopt dat de ruzie bij de zeehondencrèche wordt bijgelegd. Hij gaat zich inzetten om de betrokkenheid van Lenie 't Hart "op harmonieuze wijze vorm te geven." De nieuwe bestuurders hebben de steun van het personeel van de zeehondencrèche.
Antibiotica
Het personeel staakte sinds zaterdag en dreigde met een rechtszaak als de raad van toezicht niet zou opstappen. Van de Linde werd sinds zaterdag door het personeel niet meer toegelaten tot de opvang. Bezoekers hoefden geen entree te betalen.
Volgens de personeelsleden moeten de zeehonden minder antibiotica krijgen en sneller weer worden teruggezet in zee.
Lenie 't Hart ving sinds 1971 zeehonden op in Pieterburen. Toen ze daarmee begon werden de zeehonden in de Waddenzee met uitsterven bedreigd, maar inmiddels zijn er volgens biologen te veel.