De ongekende medailleoogst van de Nederlandse sporters in Sotsji zadelt NOC*NSF met een luxe-probleem op: alle medaillewinnaars krijgen een premie en daar is de sportkoepel niet tegen verzekerd.

NOC*NSF verzekerde zich volgens voorzitter André Bolhuis in het verleden wel tegen overmatig succes, maar voor deze Winterspelen is dat niet gebeurd. "Die atleten legen wel de kas van het NOC. Maar het is op een manier die ons buitengewoon goed bevalt", vertelt Bolhuis vanuit Sotsji.

Totaal nu 330.000 euro

De Nederlandse sporters krijgen 30.000 euro voor een gouden medaille, 22.500 euro voor zilver en 15.000 euro voor brons. Voor een tweede medaille gaat daar eenderde af. De teller staat met 17 medailles voorlopig op ruim 330.000 euro. "Dat gaat heel hard, ja", stelt Bolhuis. "Maar het zal niet ten koste van andere sporten gaan. We hebben daar absoluut een potje voor, en anders zorgen we er wel voor dat er zo'n potje er komt. Want niets is mooier dan op deze manier mensen te kunnen belonen."

Geen discussie over suprematie

De voorzitter is zeer in zijn nopjes met de Nederlandse prestaties in Sotsji. "Het is onvoorstelbaar wat er tot nu toe is gepresteerd. Mijn collega-voorzitters van andere olympische comité's en IOC-leden overstelpen ons met complimenten en felicitaties. Iedereen is stomverbaasd dat Nederland in het medailleklassement zo hoog gestegen is."

De discussie dat de Nederlandse suprematie in het schaatsen niet goed is voor de sport, hoort Bolhuis in Sotsji niet. "Mijn buitenlandse collega's hebben alleen maar bewondering. Ze willen vooral weten wat de oorzaak is dat de Nederlandse sporters zo goed zijn."

Geheim recept

De NOC*NSF-voorzitter is echter niet van plan het 'geheime recept' aan andere landen te verklappen. "Ik ben niet zo'n voorstander van het idee dat als we ergens goed in zijn, we dat met de rest van de wereld delen zodat de anderen weer beter kunnen worden dan wij."

STER reclame