De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Ugandese collega Yoweri Museveni gewaarschuwd dat ondertekening van de antihomowet de relatie tussen beide landen ernstig onder druk zet.

Volgens Obama is de wet een "enorme stap terug voor alle Ugandezen".

Aangeleerd gedrag

Museveni heeft na grote aarzelingen besloten toch in te stemmen met een wet die zware straffen mogelijk maakt voor homo's die seksueel actief zijn. Het parlement heeft die wet onlangs aangenomen.

Volgens een woordvoerder hebben medici hem uitgelegd dat homo's een groot gevaar betekenen voor de volksgezondheid en dat homoseksualiteit niet aangeboren is maar aangeleerd.

Telefonisch contact

De veiligheidsadviseur van Obama, Susan Rice, heeft via Twitter laten weten dat ze gisteravond namens Obama heeft gebeld met Museveni. Ze heeft druk op hem uitgeoefend de wet niet te tekenen en hem meegedeeld dat die een smet is op de reputatie van het land.

De antihomowet kwam in 2009 voor het eerst ter sprake. Aanvankelijk werd daarin voorgesteld dat homoseksuelen de doodstraf zouden kunnen krijgen.

Verboden in Afrika

Homoseksualiteit is verboden in 37 landen in Afrika. Maar weinig homoseksuele Afrikanen durven voor hun geaardheid uit te komen, uit angst voor geweld, verlies van hun baan en vervolging.

Vanuit de hele wereld is geprotesteerd tegen de ontwikkelingen in Uganda.

STER reclame