NOS SchaatsenAangepast

Ter Mors goud, podium oranje

Jorien ter Mors heeft op een overtuigende manier de gouden medaille veroverd op de 1.500 meter langebaan. De 24-jarige schaatsster, die ook bij shorttrack in actie komt, noteerde al in de negende rit de beste tijd: 1.53,51. Ireen Wüst, de olympisch kampioene van 2010 en de gedoodverfde winnaar, beet zich in de vijftiende rit stuk op de tijd van Ter Mors. Met 1.54,09 pakte ze wel de zilveren medaille.

Met 1.53,51 zette Ter Mors een nieuwe olympisch-, baan- én persoonlijk record neer. Het oude olympische record stond op naam van Anni Friesinger (1.54,02 in 2002) en het baanrecord had Wüst in handen: 1.55,38. Ter Mors had haar vorige pr dit seizoen bij de World Cup in Berlijn neergezet (1.54,88).

Na afloop schoot Ter Mors vol. Ze reageerde in tranen voor de camera. Tranen van geluk. "Dit is geweldig. Na alles wat ik het afgelopen jaar heb meegemaakt in het afgelopen jaar, vooral het verlies van mijn vader."

Podium volledig oranje

Dankzij Lotte van Beek was het podium voor de derde keer op deze Spelen volledig Nederlands. Van Beek snelde naar de derde tijd: 1.54,54. De vierde Nederlandse vrouw, Marrit Leenstra werd vierde. Ze finishte in 1.56,40. Eerder was het podium bij de 500 en 5.000 meter mannen bezet door drie Nederlanders. Het is wel de eerste keer in de historie dat er drie Nederlandse vrouwen op het podium staan.

De 'buitenlandse' vrouwen kwamen allemaal niet tot de tijden van de Nederlandse vrouwen. De beste was Joelija Skokova. De Russische volbracht haar race in 1.56,45 en werd vijfde.

Negende race voor Ter Mors

Ter Mors kwam door deelname aan twee sporten al voor de negende keer in actie op de Olympische Spelen. Zaterdag moest ze nog genoegen nemen met een vierde plek op de 1.500 meter shorttrack.

Op de 500 meter werd de finale niet gehaald en de relay eindigde ook in een mineur. De Nederlandse vrouwen werden uitgeschakeld in de halve finales. Dinsdag rijdt Ter Mors nog de 1.000 meter shorttrack.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl