NOS NieuwsAangepast

Opstootje bij huis Benno L. Leiden

In Leiden hebben vanmiddag honderden mensen voor het huis van Benno L. gestaan vanwege zijn komst naar de stad. Gisteren werd bekend dat de veroordeelde pedofiele zwemleraar uit Den Bosch zeker voor een jaar in Leiden komt wonen.

Tientallen mensen zijn het niet eens met de beslissing van burgemeester Lenferink en demonstreerden daar tegen. Omroep West zegt dat Benno L. gewoon thuis was.

Naast de tientallen demonstranten waren er volgens de politie honderden ramptoeristen. Nu is het weer rustig, meldt de politie.

Facebookpagina

De onrust in Leiden is ontstaan naar aanleiding van de Facebookpagina 'Benno L. moet weg uit Leiden'. De burgemeester heeft begin van de middag een gesprek gehad met twee moeders die de komst van Benno L. niet zien zitten en achter de pagina zitten. Daarna is Lenferink naar het huis van Benno L. gegaan om met de demonstranten te praten.

"In Leiden is een vergunning nodig om te demonstreren en die is in dit geval niet afgegeven", zegt een woordvoerder van de gemeente. "We hebben dus geen afspraken kunnen maken over waar ze mogen protesteren en hoe lang."

Verklaring burgemeester

De Leidse burgemeester zei eerder in een verklaring dat hij zich "nadrukkelijk heeft laten informeren" over de voorwaarden waarop Benno L. tijdelijk is vrijgekomen. De ex-zwemleraar draagt een enkelband en moet regelmatig contact hebben met de reclassering.

De zwemleraar werd in 2011 veroordeeld tot zes jaar cel, voor ontucht met tientallen minderjarige gehandicapte meisjes. Hij wil graag naar Duitsland verhuizen, maar dat mag niet van justitie. L. mag ook niet in elf Brabantse gemeenten komen, waar zijn slachtoffers wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl