NOS SchaatsenAangepast

Verweij mist goud op 0,003

Koen Verweij heeft op een haar de olympische titel gemist op de 1.500 meter. In eerste instantie leek hij dezelfde tijd te rijden als Zbigniew Brodka (1.45,00), pas toen er naar de duizendsten werd gekeken bleek de Pool sneller. Het verschil was uiteindelijk slechts drieduizendste van een seconde.

Brodka bezorgt Polen het eerste schaatsgoud in de historie. De zilveren plak van Verweij was de honderdste Nederlandse medaille uit de geschiedenis van de Winterspelen. Het brons ging naar Denny Morrison (1.45,22), die op de 1.000 meter al de zilveren plak pakte. Mark Tuitert verloor zijn olympische titel, ondanks een overtuigende race op het ijs van de Adler Arena.

Tuitert sneller dan in Vancouver

Tuitert kopieerde bijna de gouden race van vier jaar geleden, maar hij was nu zelfs iets sneller in de laatste ronde. Met 1.45,42 dook hij onder de tijd die hij in Vancouver reed. In de voorlaatste rit werd Tuitert echter van het podium gestoten. Denis Joeskov was iets sneller dan de Nederlander: 1.45,37. Tuitert werd uiteindelijk vijfde.

Stefan Groothuis kwam in de zevende rit in actie en noteerde op dat moment de eerste tijd: 1.46,08. Hij bleef tot de dertiende rit van Tuitert aan de leiding, maar eindigde uiteindelijk op de twaalfde plek. Voor Groothuis was dit zijn laatste olympische race in zijn carrière. Jan Blokhuijsen, die Sven Kramer verving, werd dertiende.

Amerikanen stellen opnieuw teleur

De Amerikaanse schaatsers kwamen in hun 'oude' pakken de baan op, omdat de nieuwe pakken niet zouden bevallen. Het bleek niet uit te maken. De beste Amerikaan was Brian Hansen. Hij werd zevende. Favoriet Shani Davis werd zelfs elfde. Joey Mantia (22ste) en Jonathan Kuck (38ste) lieten helemaal niets zien.

Een andere favoriet, Denis Joeskov, miste net het podium. Hij werd op zijn thuisbaan met 1.45,37 vierde. Bekijk hier de volledige uitslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl