NOS NieuwsAangepast

"Integriteit raadsleden onderbelicht"

Gemeenten moeten veel meer aandacht besteden aan de integriteit van hun gemeenteraadsleden. Dat zegt Peter Otten, voorzitter van Raadslid.Nu, de beroepsvereniging van raadsleden.

In de raadsperiode 2010-2014 was in tientallen gevallen de integriteit van een raadslid in het geding. Volgens Otten komt dat doordat in de praktijk nauwelijks aandacht is voor het onderwerp.

Zo moest in Helmond een raadslid opstappen omdat hij niet gemeld had dat zijn bedrijf ook werkte voor de gemeente. In Purmerend ging een raadslid weg omdat haar partner verdacht wordt van verduistering van geld van het plaatselijke museum. En in Utrecht viel een raadslid door de mand, nadat hij veel geld had "geleend" van de plaatselijke daklozenkrant.

Afspraken maken

Otten vindt dat gemeenteraden minstens een keer per jaar moeten vergaderen over integriteit. Dan moeten raadsleden bespreken wat wel en niet door de beugel kan. De regionale Rekenkamer moet die afspraken vervolgens toetsen. Ook moet de gemeente een register bijhouden waarin overtredingen worden gemeld.

Gemeenten hebben wel een gedragscode, maar dat is onvoldoende, vindt Otten. "Door er ook echt over te praten, wordt het veel makkelijker om elkaar aan te spreken op dingen die niet kunnen."

Miljarden

Raadslid.Nu wil ook dat politieke partijen kandidaat-raadsleden beter screenen. Otten pleit voor een Verklaring Omtrent Gedrag, controle van het curriculum vitae en een integriteitstest voor alle kandidaten. "Het vertrouwen van de burger in de politiek staat op het spel. Door meer aandacht te besteden aan integriteit kan de politicus dat vertrouwen terugwinnen."

Hij vindt het extra belangrijk, omdat per 1 januari 2015 de gemeenten veel nieuwe taken en geld te verdelen krijgen. Gezamenlijk zullen de gemeenten voor miljarden aan contracten sluiten in verband met de nieuwe Jeugdwet, de Participatiewet en de nieuwe zorgtaken die de gemeenten krjgen. En waar geld in het spel is, is valsspelen niet ver weg.

Ook te maken gehad met integriteit-problemen in uw gemeente? Mail naar ardy.stemerding@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl