"Maher niet thuis bij PSV"

time icon Aangepast

Vanavond speelt PSV tegen Heracles, zeer waarschijnlijk zonder Adam Maher. Het zou voor hem het derde duel op rij zijn zonder speelminuten.

De aanvallende middenvelder zei na het met 2-0 verloren duel met RKC dat hij wel tevreden was over zijn eigen optreden. Supervisor Hiddink reageerde fel: "Als je na een verlies zegt dat je goed hebt gevoetbald, heb je geen zicht op de realiteit. Ik word gek van zulke acties."

Nederlands elftal

Die kan Maher in zijn zak steken. De getalenteerde voetballer uit Diemen is toch al niet aan een gelukkig seizoen bezig in Eindhoven, waarin hij tot nu toe slechts vier keer scoorde. Volgens oud-coach en PSV-volger Aad de Mos is het matige optreden van Maher bij PSV deels een tactisch verhaal.

"Je moet kijken hoe hij bij AZ en het Nederlands elftal speelde. Daar had hij steeds twee verdedigende middenvelders in zijn rug, zoals Elm en Wernbloom in Alkmaar. Dan wordt je vanzelf een alibi-verdediger en kun je af en toe een bal laten lopen en wachten op de afvallende bal."

"Kalf verdronken"

Volgens De Mos is Maher deze manier van voetballen gewend geraakt in Alkmaar. "Bij Verbeek kon hij zich dat permitteren. Maar in Eindhoven is de situatie vanaf het begin voor hem totaal anders. Want die positie en dat vertrouwen heeft hij daar niet gekregen in de eerste maanden. Ze speelden ook met twee aanvallende middenvelders."

Dat Maher inmiddels wel voor het duo Park en Hiljemark of Schaars en Hiljemark heeft gespeeld, maakt geen verschil volgens de oud-coach. ''Het kalf was toen al verdronken. Hij was zijn vertrouwen duidelijk al kwijt."

Gebeten hond

Daarbij plaatst De Mos direct een kanttekening. "Je moet niet vergeten dat aankopen anders worden bekeken dan jongens van de club. De Bakkali's en Depays van deze wereld hebben duidelijk meer krediet. Maher is dan toch eerder de gebeten hond."

De Mos denkt dat de toekomst van Maher bij PSV niet rooskleurig is. "Wijnaldum komt nu ook nog terug. Het wordt alleen maar lastiger voor hem. Ik heb sterk het idee dat hij zich niet op zijn plaats, niet thuis voelt bij PSV. Dat poets je niet even weg."

De hoofdprijs

De oud-trainer voegt er nog aan toe: "Het klinkt gek, maar ik denk dat ze de kans hebben laten lopen in Eindhoven om hem tot zijn recht te laten komen. Je zou nu bijna zeggen: verkoop hem voor de hoofdprijs."

Hoe het ook zij, zo'n vier maanden voor de start van het WK ziet het er voor de speler die vorig seizoen vrijwel eigenhandig de bekerfinale besliste, voor AZ tegen PSV, niet goed uit. En dat is een understatement.

STER Reclame