De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,7 procent gegroeid ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het herstel van de economie zet daarmee versneld door. De groei is hoger dan verwacht en ook hoger dan in Frankrijk (+0,3%) en Duitsland (+0,4%). Het is het derde kwartaal op rij van groei, na 0,1 procent in het tweede kwartaal en 0,3 procent in het derde kwartaal.

Ten opzichte van een jaar eerder was er in het vierde kwartaal van 2013 ook sprake van een groei van 0,7 procent.

Meer investeringen

De investeringen door bedrijven stegen flink, met 5,3 procent op jaarbasis. Bedrijven kochten meer auto's, machines en computers. De export steeg ook, met 0,4 procent.

Verder steeg de productie in de industrie met 2,3 procent.

Minder consumentenuitgaven

De consumentenuitgaven daalden nog steeds, met 0,8 procent. Huishoudens geven al bijna 3 jaar op rij minder uit. We besteedden minder aan voedsel, energie en brandstoffen. Maar aan auto's, kleding en meubelen werd wel meer uitgegeven. De hogere autoverkoop was een flinke stimulans voor de economie. Veel kopers wilden nog snel profiteren van belastingvoordelen die per 1 januari zijn teruggeschroefd, zoals een lagere bijtelling.

De overheid gaf 0,6 procent minder geld uit.

Minder banen

Het aantal banen nam af. In het vierde kwartaal van 2013 waren er 134.000 banen minder dan een jaar eerder.

STER reclame