NOS NieuwsAangepast

Amsterdam: huur door toerist mag

Amsterdammers mogen hun huis voor korte tijd verhuren aan toeristen. De gemeenteraad heeft ingestemd met regels voor deze particuliere vakantieverhuur. Door een recente uitspraak van de rechter was het verhuren via sites als het Amerikaanse Airbnb in veel gevallen verboden. Nu wordt het opnieuw toegestaan.

Het verhuren van particuliere woningen aan toeristen mag voortaan weer als het incidenteel gebeurt. De bewoner mag zijn huis voor maximaal twee maanden per jaar verhuren.

Een andere voorwaarde is dat de verhuurder toestemming moet hebben van de woningcorporatie of vereniging van eigenaren. Verder moet hij toeristenbelasting betalen, en mag de verhuur niet leiden tot onveiligheid, geluidsoverlast of andere klachten.

Short stay

De regels geven ruimte aan mensen die wat bij willen verdienen door hun huis in de vakantie te verhuren, terwijl ze het tegelijk mogelijk maken om illegale hotels aan te pakken.

De Amsterdamse gemeenteraad heeft verder besloten het aantal appartementen dat gebruikt mag worden voor short stay te bevriezen. Bij short stay worden appartementen niet gebruikt voor vaste bewoning, maar telkens voor kortere periodes verhuurd aan toeristen of zakenlieden.

Er zijn in Amsterdam zo'n 800 woningen voor short stay. De bestaande short-stayappartementen mogen blijven bestaan. Nieuwe mogen er alleen komen als andere verdwijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl