NOS SchaatsenAangepast

Mulder vs Mulder: Wie ben ik?

Of het nu gaat om olympisch goud of om het spelprogramma Lingo, de broers Ronald en Michel Mulder zijn altijd bloedfanatiek. In de zevende 'battle': Wie ben ik?

Ben ik Mart Smeets?

De broers Mulder voelen zich nergens te groot voor. Voor de Mulder Spelletjes Cup plakken ze zonder morren een geel papiertje op hun voorhoofd. Daarmee veranderen ze heel even in twee NOS-coryfeeën: Wie ben ik?

Van meet af aan lijkt Ronald - pardon, Henry Schut - in de verkeerde baan te schaatsen. Het dwaalspoor dat Michel - excuus, Erben Wennemars - vakkundig voor zijn jongere broer heeft opgezet, leidt niet naar de gastheer van Studio Sportwinter, maar naar een andere icoon in het gilde van de sportverslaggeving. Ronald: "Ben ik Mart Smeets?"

Mart Smeets deed al verslag van het olympische schaatsen toen de Mulders niet eens geboren waren. Vanaf Innsbruck in 1976 bracht hij meerdere legendarische momenten in de Nederlandse huiskamers. Zo zag hij Eric Heiden zijn vijfde gouden medaille winnen ("Dit wordt een tijd die nooit meer verbeterd gaat worden."), schreeuwde Yvonne van Gennip naar haar eerste goud ("Kom op Yvon, rijden!") en gaf Jan Ykema op afstand nuttig advies ("Ga rijden, Jan, niet lopen. Rijden!").

Rintjes Revolutie

Ykema was niet alleen de laatste Nederlandse schaatser die op de 500 meter een olympische medaille won, ook was de Fries één van de coaches van de broers Mulder in de tijd dat ze nog samen bij dezelfde commerciële ploeg reden. Tegenwoordig zijn hun wegen gescheiden: Michel Mulder bleef bij coach Gerard van Velde, terwijl Ronald de overstap maakte naar de ploeg van Jac Orie.

In de tijd van Ykema reden de Nederlandse schaatsers nog bij de nationale kernploeg. Hilbert van der Duim kreeg het in 1982 aan de stok met de KNSB omdat hij met een andere sponsor dan Uniekaas in beeld verscheen. Met Rintje Ritsma begon de revolutie. Dankzij de blonde beer uit Lemmer - die zich in de jaren '90 vrijwel dagelijks in een ijskoud bad van de sponsor liet zakken - kunnen schaatsers tegenwoordig een aardig zakcentje verdienen. Maar daarmee kwamen ook de kopzorgen.

Kopzorgen

En laten die commerciële ploegen vlak voor de Olympische Spelen in Sotsji wéér in opstand zijn gekomen tegen de KNSB. Inzet van het conflict is onder andere het recht om de sponsornaam op de muts van het schaatspak te mogen bepalen. Of de broers Mulder zich na de succesvolle Spelen druk zullen maken over welke naam er op hun voorhoofd geplakt wordt, valt te betwijfelen.

Stand

Vandaag kan Michel zichzelf wel voor zijn kop slaan. Op het moment dat hij zijn identiteit heeft ontrafeld, slaat Ronald met een wilde gok alsnog toe. De laatste "piekt op het juiste moment" en zit zijn broer inmiddels weer op de hielen in de Mulder Spelletjes Cup. Stand is 4-3 voor Michel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl