Het Mondriaan Fonds heeft spijt betuigd aan fotograaf Koos Breukel over de gang van zaken rondom het staatsieportret van koning Willem-Alexander.

Het fonds nodigde vorig jaar 12 kunstenaars uit om een officieel staatsieportret van de nieuwe koning gaan maken. Kunstenares Iris van Dongen had een foto van Breukel nagetekend en ingezonden, zonder de naam van Breukel te vermelden. Ze werd, samen met twee andere kunstenaars in januari geselecteerd om het officiële staatsieportret te maken.

Plagiaat

Koos Breukel beschuldigde Iris van Dongen van plagiaat.

Het Mondriaan Fonds heeft nooit gewild dat het werk van Iris van Dongen zonder verwijzing naar Koos Breukel zou worden verspreid en spreekt van "een ongelukkige samenloop van omstandigheden''.

Expositie

De kunstenares heeft met de fotograaf afgesproken dat haar studie voor het staatsieportret mag worden gebruikt voor een expositie van de fotograaf later dit jaar in Amsterdam. De foto en het schilderij zijn dan samen te zien.

Alle twaalf schetsontwerpen voor het nieuwe staatsieportret worden tot en met 15 april tentoongesteld in het Rijksmuseum.

STER reclame