NOS NieuwsAangepast

Straalstroom motor achter weer

De straalstroom op grote hoogte tussen de VS en Europa veroorzaakt de vele regen en harde wind in delen van Groot-Brittannië. Ook het zachte weer in Nederland, België en het westen van Frankrijk is het gevolg van de straalstroom.

De luchtstroming op een hoogte van 7 tot 10 kilometer ligt al een tijd wat zuidelijker dan normaal. Dat betekent dat vooral het westen van Engeland kampt met veel wateroverlast door hevige regenval. Op de hoogte van de straalstroom zijn de windsnelheden erg hoog. Volgens Weerplaza is het een soort snelweg met windsnelheden tot 200 kilometer per uur. "Dat is echt de motor van het weer."

Wisselvallig weer

Als Nederland wisselvallig weer heeft, dan ligt de straalstroom in de buurt van Nederland. "Hebben we juist te maken met droog weer, dan ligt de luchtstroming boven een ander deel van Europa, maar hij is er eigenlijk altijd."

Het westen van Engeland en delen van Wales kampen al maanden met extreem slecht weer. Delen zijn overstroomd en op veel plaatsen zijn elektriciteitsmasten omgewaaid waardoor vele duizenden mensen zonder stroom zitten. Gisteren werd een man geëlektrocuteerd toen hij een boom wilde weghalen die op elektriciteitsdraden was gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl