Veel bedrijven vragen klanten om een kopie van hun paspoort, terwijl dat verboden is. Dat werkt identiteitsfraude in de hand, waarschuwt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Het CBP onderzocht bedrijven in verschillende sectoren. Mensen die een abonnement willen afsluiten bij bijvoorbeeld een sportschool of een zwembad moeten vaak een kopie van hun paspoort inleveren. Ook de organisator van een groot publieksevenement vroeg iedereen die zich wilde inschrijven om een kopie.

"Natuurlijk moeten bedrijven kunnen controleren of hun klanten zijn wie ze zeggen dat ze zijn", zegt het CPB. "Maar stapels kopietjes van paspoorten is bijna vragen om identiteitsfraude. Met grote financiële en maatschappelijke gevolgen voor burgers."

Aannemers

Het gaat niet alleen om klanten, zegt het CBP. Veel aannemers vragen mensen die ze tijdelijk inhuren van een ander bedrijf om een kopie. Vrachtwagenchauffeurs zijn vaak verplicht om een kopie van hun identiteitsbewijs af te geven als ze hun lading bij een bedrijf afleveren.

Veel bedrijven weten niet dat het vragen om een kopie verboden is. In 2012 publiceerde het CBP daarom richtlijnen, om de regels te verduidelijken en onder de aandacht te brengen. Maar dat heeft nauwelijks geholpen, zegt de instantie.

Belastingdienst

Ook grote instanties gingen in de fout. De Belastingdienst bijvoorbeeld adviseerde bedrijven om een kopie van het paspoort te maken.

Het CBP heeft ingegrepen en de Belastingdienst heeft het beleid inmiddels aangepast: de instantie vertelt bedrijven nu dat het vragen om een kopie paspoort in strijd is met de wet. Ook Transport en Logistiek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de transportsector, heeft zijn achterban laten weten dat chauffeurs niet om een kopie mag worden gevraagd.

STER reclame