NOS NieuwsAangepast

"OM beschermde Irak-militair"

Het Openbaar Ministerie heeft met opzet cruciale getuigenverklaringen over een dodelijk schietincident in Irak achtergehouden. Dat zegt advocaat Liesbeth Zegveld in Nieuwsuur.

In 2004 werd een Iraakse man bij een checkpoint in het zuiden van Irak doodgeschoten, toen hij door een wegversperring reed. Een Nederlandse luitenant schoot 28 keer op de auto van de man. Hij ging ervan uit dat Iraakse militairen bij het checkpoint ook op de auto schoten.

Het OM beschouwde de zaak als afgedaan en liet de luitenant vrijuit gaan omdat niet duidelijk zou zijn door wie het dodelijke schot werd gelost.

Schadevergoeding

Advocaat Zegveld heeft de zaak aanhangig gemaakt bij het Europees Hof in Straatsburg. Zij staat de vader van het Iraakse slachtoffer bij. In het dossier dat het ministerie van Buitenlandse Zaken naar Straatsburg heeft gestuurd, zitten elf verklaringen van Iraakse militairen. Ze hebben allen verklaard dat zij niet hebben geschoten. Die verklaringen zijn in het proces tegen de luitenant niet aan de orde gekomen.

Zegveld wil dat de militair alsnog wordt vervolgd. Ook wil ze een schadevergoeding voor de nabestaanden van de Irakees. Verder overweegt Zegveld stappen te nemen tegen het OM: "Er ligt een proces-verbaal dat niet op de waarheid is gebaseerd en dat is juridisch een probleem: dat heet meineed."

Niet relevant

Ze is verbaasd dat de verklaringen nu alsnog zijn opgedoken. Volgens haar zijn ze met opzet weggelaten uit het strafproces om de militair te beschermen. "Je geeft in feite aan: we vervolgen onze militairen niet, we pakken hem niet aan."

Het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover Nieuwsuur dat een aantal verklaringen niet in het strafdossier zijn gevoegd. Volgens het OM waren ze niet relevant voor de strafzaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl