NOS NieuwsAangepast

15 'enige overlevenden' ter wereld

De Algerijnse militair die gisteren als enige een vliegtuigongeluk overleefde, hoort nu bij de zeer selecte groep van mensen met dezelfde ervaring.

Ook een andere Algerijnse militair overleefde als enige een vliegtuigramp, in 2003. Zijn naam is nooit bekendgemaakt.

Schuld

Documentairemaker Ky Dickens spoorde voor haar documentaireSole Survivor 'enige overlevenden' op om hun ervaringen op te tekenen. Ze vond er wereldwijd 15.

Volgens Dickens kampen de meeste 'enige overlevers' met enorme schuldgevoelens omdat zij nog wel in leven zijn. Ook hebben ze vaak verwondingen opgelopen tijdens de vliegtuigcrash waar ze nog steeds last van hebben.

De meeste 'enige overlevenden' zitten er ook niet op te wachten om hun verhaal te vertellen. "Het liefst willen ze niet gevonden worden en er niet over praten", aldus Dickens.

Ingesnoerd

Een van hen is de Nederlandse jongen Ruben. Het vliegtuig waarmee hij in mei 2010 samen met zijn ouders en zijn broer terugvloog na een safari, stortte neer in de Libische woestijn bij Tripoli. 103 mensen overleefden de crash niet.

De 9-jarige Ruben werd nog ingesnoerd in zijn vliegtuigstoel als enige overlevende gevonden. Hij lag een paar dagen in het ziekenhuis in Tripoli en werd toen opgehaald door zijn oom en tante, bij wie hij nu woont. Volgens zijn oom en tante hoopt Ruben ooit terug te keren naar Libië. "Hij wil weten wat er gebeurd is. En hij wil de Libiërs laten zien hoe goed het met hem gaat."

Oceaan

Van de 15 'enige overlevers' is Bahia Bakari het enige slachtoffer dat een crash op zee kan navertellen. Het toen 12-jarige meisje overleefde als enige een vliegramp van Yemenia Airlines. Ze vloog met haar moeder op 30 juni 2009 van Parijs naar de Comoren. Vlak voor de landing stortte het toestel in de Indische Oceaan. 152 mensen kwamen daarbij om. Bakari wist zich aan een brokstuk van het vliegtuig vast te klampen en dreef 10 uur lang in de oceaan voor ze werd gered door een schipper.

"Ik was er de hele tijd zeker van dat ik als enige uit het vliegtuig was gevallen", vertelde ze vorige week in de Franse media. "Ja, ik heb littekens. Ik ben verdrietig over het verlies van mijn moeder, maar ik leef gewoon het leven van een normaal jong meisje. Een gewoon leven, waar ik mij prima bij voel. Het leven moet doorgaan."

Verkeerde baan

In 2006 overleefde co-piloot Jim Polehinke als enige een crash in Lexington in de Amerikaanse staat Kentucky. Na onderzoek bleek dat het vliegtuig een verkeerde baan had gebruikt om op te stijgen. De baan was te kort. Het vliegtuig crashte in een weiland en 49 mensen kwamen om het leven.

"Ik zou dit mijn ergste vijand nog niet toewensen", zegt Polehinke. "Ik heb harder gehuild dan iemand ooit gehuild heeft en kan huilen."

Kinderen

Vaak zijn het kinderen die een vliegtuigramp overleven. Dat komt doordat zij minder massa hebben. Het is te vergelijken met een val van een trap. Zware personen zullen daarbij meer verwondingen oplopen dan lichte kinderen.

Bij een crash in Detroit in 1987, kwamen 149 mensen om, maar overleefde een kind van vier. Bij een ongeluk in Colombia, in 1995, had de negenjarige overlevende slechts een gebroken arm, 46 anderen waren dood. In 1997 overleefde een baby van 12 maanden een crash in Vietnam die 59 mensen het leven kostte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl