Mannen achter 'Nederlandse Silk Road' opgepakt

time icon Aangepast

Onder de codenaam Commodore heeft de politie vijf mannen opgepakt die verdacht worden van het aanbieden van drugs en wapens via Black Market Reloaded en Utopia. Twee goed verborgen sites die je alleen via een TOR-netwerk kon bereiken.

Op de sites kon je, behalve drugs en wapens, zelfs criminele diensten kopen. Eén van de websites -Utopia- is gisteravond offline gehaald. Een ander, Black Market Reloaded ging vorig jaar al plat na een te grote toestroom van bezoekers. Dat kwam door het sluiten van een andere zwarte marktplaats: Silk Road.

Anonimiteit

Undercoveragenten deden zich voor als serieuze kopers en kochten, met toestemming van het Openbaar Ministerie, vuurwapens, duizenden xtc-pillen en tientallen grammen coke. Ze konden de anonimiteit doorbreken door bestellingen te doen waarbij ze de verkopers in het echt moesten ontmoeten. In een geval werd een undercoveragent zelfs gevraagd om een huurmoord op te knappen.

Die anonimiteit doorbreken is volgens Wim de Bruin van het OM belangrijk: "Niemand mag denken dat je op internet zo anoniem kunt blijven dat je uit handen van het OM blijft", zegt De Bruin.

Verdachten

Drie van de verdachten beheerden Utopia. Het gaat om twee mannen van 30 en 31 jaar uit Enschede en een 29-jarige man uit Utrecht. De drie waren ook betrokken bij Black Market Reloaded.

Een 46-jarige verdachte is in zijn cel opnieuw aangehouden voor betrokkenheid bij de zwarte marktplaatsen. Hij werd vorig jaar oktober al opgepakt toen hij drugs naar Duitsland smokkelde. In Duitsland is nog een 21-jarige jongen opgepakt.

Topje van de ijsberg

Het OM heeft tijdens huiszoekingen bij de verdachten beslag gelegd op computers, externe harde schijven, usb-sticks en zo'n 900 bitcoins. De digitale munt wordt veel gebruikt op de zwarte marktplaatsen.

Of de bitcoinvangst ook betekent dat de digitale munt wordt verboden weet het OM nog niet: "Deze bitcoins gaan we terugbrengen naar euro's. Over een verbod hebben we nog niet gesproken", zegt Wim de Bruin.

De Bruin heeft geen idee hoe groot de zwarte handel wereldwijd is: "Groter dan dit. Dat staat wel vast".